Tedarik zinciri yönetimi yaklaşımının maliyet hesaplama çalışmalarına etkisi
The Impact of supply chain management approach on cost calculation
- Tez No: 189680
- Danışmanlar: PROF.DR. SÜLEYMAN YÜKÇÜ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Tedarik, Tedarik Zinciri Yönetimi, Tedarikçi lişkileri, Maliyet, Otomotiv Endüstrisiiv
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 286
Özet
ÖZETDoktoraTedarik Zinciri Yönetimi Yaklaşımının Maliyet HesaplamaÇalışmalarına Etkisismail ELAGÖZDokuz Eylül ÜniversitesiSosyal Bilimleri Enstitüsüşletme Anabilim Dalıster üretim, ister ticari, isterse hizmet işletmesi olsun, çıktı elde eden bütünişletmeler tedarik faaliyeti yapmak zorundadır. Bu nedenle tedarik fonksiyonu,işletmelerin en temel ve en stratejik fonksiyonlarından biridir. Tedarik fonksiyonu;istenilen kalite ve miktarda, uygun fiyatla, doğru zamanda gerekli her türlü girdinintedarik edilmesi sorumluluğunu üstlenir. Ancak bu stratejik önemine rağmen tedarikfonksiyonu, hala ülkemiz işletme literatüründe ve birçok işletmede bağımsız birfonksiyon olarak yer bulamamaktadır.Tedarik zinciri yönetimi; tedarik ve satın alma, üretim, pazarlama ve lojistikfaaliyetlerin bütünlüğünü, zincire üye işletmeler arasındaki faaliyetlerinuyumlaştırılmasını gerektirir. Bunun yanında TZY; tedarikçilerin stratejik ortakolarak değerlendirilmesini, karşılıklı ilişkilerin geliştirilmesini, işletmelerin üretim,yönetim ve organizasyon yapılarının değiştirilmesini içeren çok yönlü bir yönetimanlayışıdır.Maliyetlerin ölçülmeden ve analiz edilmeden düşürülmesi çok zordur.şletmelerde oluşan maliyet ve gelir unsurlarının tedarik zinciri kapsamındasınıflandırılarak analiz edilmesi, işletmelerin maliyet düşürmede ve gelir artırmadahangi unsurlar üzerinde iyileştirme yapabileceğini göstermesi bakımından önemli birfaaliyettir.Çalışmada; otomotiv yan sanayi sektöründe faaliyet gösteren bir üretimişletmesinin, maliyet ve gelir unsurları, tedarik zinciri yönetimi kapsamındasınıflandırılarak değerlendirilmiş ve tedarik zinciri yönetimi uygulamalarınınmaliyetler üzerindeki etkisi belirlenmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTDoctorateThe Impact of Supply Chain Management Approach on Cost Calculationsmail ELAGÖZDokuz Eylul UniversityInstitute Of Social SciencesDepartment of ManagementEither it is a manufacturing, trading or service firm, all the business that hasoutcomes should make the activity of supply. For this reason, the function of supplyis the most basic and strategic function of businesses. The function of supply has theresponsibility of supplying the inputs with optimum price, quality and quantity at theright time. But although its? strategic importance, the function of procurement is notplaced in our business literature and at businesses as a free function.Supply chain management requires integrity of supply, purchasing, production,marketing and logistics activities and requires maintainig the conformity of activitiesconducted by the member organizations of the chain. Furthermore, supply chainmanagemet is a multidimensional management mentality which takes the suppliersinto consideration as a strategic shareholder and develops relations within this frameand changes the organizational and management structure.It is very difficult to reduce costs without measuring and analyzing. Classifyingthe costs and revenue components within the framework of supply chainmanagement is crucial in that it helps pinpoint the items to improve in cost reductionand revenue generation.In this study, the cost and the revenue components of a manufacturing firmfrom the automotive industry were evaluated on the base of a classification andaccordingly the effects of supply chain management implementations on cost weredetermined.Key World: 1) Supply 2) Supply Chain Management 3) Supplier Relations4) Cost 5) Automotive Industryv