Avrupa Birliği vergi rekabeti ve zararlı vergi rekabetinin önlenmesine yönelik çalışmalar: Kurumlar vergisi üzerine bir değerlendirme
Tax competition of European Union and studies on preventing the harmful tax competition: Evaluation corporate tax
  1. Tez No: 189681
  2. Yazar: YUDUM BİÇENEL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA SAKAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Tax Harmanizasion, Tax Competition, HarmfulTax Competition, Tax Evasion, Corporate Tax, Income Tax
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 159
Özet
Tezli Yüksek Lisans ProjesiAvrupa Birliği Vergi Rekabeti ve Zararlı Vergi Rekabetinin ÖnlenmesineYönelik Çalışmalar : Kurumlar Vergisi Üzerine Bir DeğerlendirmeYudum B ÇENELDokuz Eylül ÜniversitesiSosyal Bilimler EnstitüsüMaliye Ana Bilim DalıMali Hukuk ProgramıKüreselleşme ve beraberinde getirdiği sermaye hareketlerindekiserbestleşme, bir yandan ekonomilerin yeniden şekillenmesine yol açarken,diğer yandan da vergilemeyle ilişkin politikalarında yeniden düzenlenmesine yolaçmaktadır.1980'li yıllarda dünyanın gündemine girmeye başlayan küreselleşmeolgusu, diğer birçok alanda olduğu gibi ekonomik alanda da önemli gelişmelereneden olarak uluslar arası sınırların kalmasını, malların, sermayenin veişgücünün serbest dolaşmasına imkan yaratmıştır.Küreselleşmenin, vergileme alanındaki yansımalarının en önemlilerindenbirisi `zararlı vergi rekabeti' olarak karşımıza çıkmaktadır. Sermayehareketlerindeki serbestleşme ve artan teknolojik gelişmeler, ülkeler açısındanbir yandan yeni olanaklar sağlarken, diğer yandan önemli problemleri deberaberinde getirmiştirUluslar arası vergi rekabetinin ülkelerin vergi sistemleri üzerindekietkilerine bakıldığında ise, bir çok ülkede farklı uygulamalara yol açtığıgörülmektedir. Global alanda vergi kaçırma, vergiden kaçma, vergi cennetleri,tercihli vergi uygulamaları gibi birbirinden farklı oluşum ve sorunların ortayaçıktığı görülmektedir.Tezimizde de zararlı vergi rekabetinin ortaya çıkardığı uygulamalar ve buuygulamalara karşı AB ve OECD gibi organizasyonların yapmış olduğuçalışmalar, alınan kararlar ve önlemler ele alınmıştır. Ayrıca AB vergiuygulamaları içinde önemli bir yere sahip olan Kurumlar Vergisi' ne yönelikdüzenlemeler de ele alınmıştır.Anahtar Kelimeler : 1) Vergi Rekabeti 2) Zararlı Vergi Rekabeti 3)Vergi Uyumlaştırılması 4) Vergi Kaçakçılığı 5) Kurumlar Vergisi 6) GelirVergisi
Özet (Çeviri)
Thesis of High License ProjectTax Competition of European Unıon and Studıes on Preventing The HarmfulTax Competition: Evaluatıon Corporate TaxYudum BiçenelDokuz Eylül UniversityInstitute of Social SciencesDepartment of FinanceGlobalism and the relies in capital movements causes to take shape ofeconomics and to the reorganisation of the politics due to taxes.The idea of globalism has caused to the importanttant develepments ineconomics since 1980. As a result of all these developments, the internationallimits have been removed so goods, capital and manpower can spread out theworld.One of the results of globalism in tax system is ` Harmful TaxCompetition?. Unfortunately, the relies in capital movements and technologicaldevelopments create important problems as well as providing new possibilitiesto the countries. Especially, the chorm of active capital creaties competitionamong countries and this competition in some sityations causes to the erosıon ininternationel tax bases.There are a lot of different applications in different countries in terms ofinternationalharmful tax competition. Tax heavens and harmful preferential taxregimes are different problems and formations from each other.The applicalitions of harmful preferentiol tax regimes and the studies ofthe organisations like AB and OECD aganist these applications, the decisionsand the precavtions are all mentioneal in our thesis. The arrangements aboutinstirution taxes which has on important place in AB tax applications are olsotaken up in the thesis.