Türkiye'de perakendecilik sektöründeki şirket birleşmeleri ve bir uygulama
The Merger of the firm in Turkey retailing sector and an application
  1. Tez No: 189684
  2. Yazar: LEVENT AYDIN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. BERNA TANER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Merger, Firm Value, Valuatin Methods, Net Asset Value, Venture
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Muhasebe Finansman Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 110
Özet
ÖZETYüksek Lisans TeziTürkiye'de Perakendecilik SektöründekiŞirket Birleşmeleri Ve Bir UygulamaLevent AYDINDokuz Eylül ÜniversitesiSosyal Bilimler Enstitüsüşletme Ana Bilim DalıMuhasebe Finansman Programı1990'lı yıllarda finansal piyasaların küreselleşmesi ve bu piyasalardaoluşturulan yeniden yapılanma hareketleri şirket birleşmelerinin hızlı bir ivmekazanmasına neden olmuştur. Bu bağlamda, varlığını sürdürebilme savaşıişletmelerin yeni stratejiler geliştirmelerine neden olmuşturŞirket değerlemede çok sayıda yöntem kullanılmaktadır. Hangi yöntemkullanılırsa kullanılsın önemli olan doğruya en yakın işletme değerininbelirlenmesidir. Bu çalışmada perakendecilik sektöründe faaliyet gösteren birişletme için örnek uygulamaya yer verilerek şirket değeri, değerleme yöntemlerindennet aktif değer, defter değeri, fiyat kazanç oranı, şirket değeri / satışlar kullanılarakhesaplanmış ve bu yöntemlerin ortalaması alınarak işletme değerinin belirlenmesineçalışılmıştır.Birleşmelerin en önemli nedeni maliyeti düşürerek karlılığı arttırmaktır. Bu dasatışların artmasıyla mümkün olmaktadır. Dolayısıyla endüstrilerde büyüme devamettiği sürece, düşük maliyet avantajını kullanabilen işletmeler pazar paylarınıarttırarak varlıklarını sürdürebileceklerdir .Uygulama yapılan şirket perakendecilik sektöründe faaliyet göstermektedir.Çalışmada bu şirketin 31.12.2003 tarihi itibariyle mali tabloları ve bağımsız denetimraporundan yararlanılmıştır. Perakendecilik sektöründeki aynı büyüklüktekişirketlerin verilerinden de uygulama sırasında yararlanılmıştır.Anahtar Kelimeler : 1)Birleşme 2)Şirket Değeri 3)Değerleme Yöntemleri4)Net Aktif Değer 5) şletme BirleşmeleriII
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMaster ThesisMerger Of The Firm n Turkey RetailingSector And An ApplicationLevent AYDINDokuz Eylül UniversitySocial Sciences IstituteBusiness AdministrationAccounting And Finance ProgramThe globalization of the financial markets and reconstruction movements inthose 1990?ies a rapid augmentation of the firm mergering. In this process, whenfirms determine the growing strategies, they usually prefer the operation methods ofjoint ventures or public offering.In this study, calculation of the K PA A.Ş. value in 2003 used valuationmethods. In evaluation, lots of methods are used. Whichever methods is used, theimportant point is to determine the most realistic firm value. In this study, a firmwhich is in retailing sector an application is set. In this application; firm value iscomputed by the methods of net asset value, book value, price earnings ratio, firmvalue and sales ratio, the average score of sll these measures ar e taken in toconsideration in calculationsThe important reason of venture is increase the gain and decrease of thecosts. For that reason if the firms want to increase their market share they mustproduce cheap costs.The company prepares its financial statements in accordance with Turkishtax legislation, accounting rules and practices. For the purpose of this study, theunaudited financial statements of the company for the year ended December 312003 before the venture of the other firm.