Dengeli hedef belirleme ve izleme (Balanced Scorecard) sisteminin hizmet kuruluşlarında uygulanması üzerine bir araştırma
A Research on the use of Balanced Scorecard system at service organizations
- Tez No: 189723
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. CENK ÖZLER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonometri, Econometrics
- Anahtar Kelimeler: Dengeli Hedef Belirleme ve İzleme Sistemi, Misyon, Vizyon, Strateji, Stratejik Ölçüm ve Yönetim Sistemi
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ekonometri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 113
Özet
ÖZETYüksek Lisans TeziDengeli Hedef Belirleme ve İzleme (Balanced Scorecard) Sisteminin HizmetKuruluşlarında Uygulanması Üzerine Bir AraştırmaHelin ÇELİKDokuz Eylül ÜniversitesiSosyal Bilimleri EnstitüsüEkonometri Anabilim DalıGünümüzde işletmeler artık çok karmaşık pazar yapılarıyla rekabetetmek zorundadır. Bu karmaşık pazar yapısı; işletmeleri, hedeflerini ve buhedeflere ulaşmada kullanacakları yöntemleri en iyi şekilde belirlemeyeitmektedir. Dengeli Hedef Belirleme ve İzleme Sistemi, bir işletmenintanımlamış olduğu vizyon, misyon ve stratejisinin, daha kolay anlaşılabilir olanperformans ölçüm kriterlerine dönüştürülmesini sağlar. Böylece stratejik ölçümve yönetim sistemi için gerekli olan temel çerçeve elde edilmiş olacaktır.Dengeli Hedef Belirleme ve İzleme Sistemi, işletme hakkında bilgi verenbirçok ölçüm değerleri arasında karmaşık bağlantılar kurmak yerine sebep-sonuç ilişkileri ile işletmenin izlemesi gereken yolu ortaya koymaktadır.Bu çalışmada Dengeli Hedef Belirleme ve İzleme Sistemi bir hizmetkuruluşuna uygulanacaktır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTThesis Of MasterA Research on the Use of Balanced Scorecard System at Service OrganizationsHelin ÇELİKDokuz Eylul UniversityInstitute Of Social SciencesDepartment of EconometricsToday, companies have to compete within complex market structures. Andthis complex structure makes companies to determine their targets and theirmethods to attain these targets in a much more careful manner. BalancedScorecard provides the transformation of one companie?s vision, mission andstrategy into more easily understandable performance measurement criterias.By this way, the fundamental framework for strategic measurement andmanagement system would be provided.Balanced Scorecard, rather than making complex connections betweenmeasured values about the company, clearly express the path that the companyshould follow by underlying cause and effect relations.In this studuy, the Balanced Scorecard is applied for a serviceorganization.Key World: 1) Balanced Scorecard, 2) Mission, 3) Vision, 4) Strategy,5) Strategic Measurement and Management Systemiiiii