Budizm ve Hristiyanlığın Ruhbanlık anlayışı
Monasticism insight of Buddhism and Christianity
- Tez No: 189722
- Danışmanlar: PROF.DR. ALİ İHSAN YİTİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Monk, Hermit, Solitude, Monasteryiv
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
ÖZETRuhbanlık, yalnızlıkla karakterize edilen münzevi bir hayat formudur. Keşişlerise, dünyadan el-etek çekip yalnızlığa gömülen, kendisiyle münasebeti olan herkestentamamen soyutlanmış bir şekilde yaşayan insanlardır. İnziva hayatının ortaya çıkışındabir kişinin hayatını dini yaşantıya adama arzusu yatmaktadır. Münzevilik tanrıyaadanmış hayat tarzının en saf ve en kusursuz şekli olarak kabul edilebilir. Tanrıyaulaşma uğruna kendilerini çöllerin ıssızlığına terk ederek sofu bir hayat yaşayanmünzevilerin çoğu, yağmur sezonu boyunca bir yere sığınma ihtiyacı hissetmiştir.Ayrıca, bir keşişin tek başına yaşamasından doğabilecek tehlikeler sebebiyle birlikteyaşama ihtiyacı hasıl olmuş, bir öndere bağlanılarak münzevi kolonileri oluşturulmuş veaynı kurallara tabi olunarak bir tarikat hayatının bütün özellikleri (yoksulluk, çile,bekarlık, sessizlik v.s.) uygulanmaya çalışılmıştır.İnziva hayatı sürdüren insanların düzenli bir geliri olmadığı için halkınkendilerine sağladığı imkanlarla hayatlarını sürdürmeye çalışmışlardır. Münzeviler,yardımsever insanların kendilerine hediye ettiği tarla ve bahçelere sığınaklar yapmaksuretiyle manastır hayatının temelini atmışlardır. Münzevilerin gezici hayatı terk ederekdaha güvenli olan manastırlara yönelmesi ve bir takım insanların bizzat kendilerini yada çocuklarını buralara adamasıyla manastırlar daha da yayılmıştır. İlk manastırıyaklaşık olarak MS. 320 yıllarında Pachomius kurmuştur. Ayrıca o, manastırları gerçekbir dinsel örgüt haline getiren kişidir.Tarih sürecinde Budizm ve Hıristiyanlık'ta merkezi bir yer edinen manastırlarınbüyük çoğunluğu, aşağı yukarı aynı form ya da geleneklere sahiptir. Dolayısıylayukarıda ifade ettiğimiz benzer özellikler söz konusu her iki dinde de ortaktır.Budizm'de olduğu kadar Hıristiyanlıkta da önemli olan ruhbanlığın Hıristiyanlığa aitbir hayat tarzı olup olmadığı tartışıla gelmiştir. Fakat Hıristiyan ruhbanlığı, Batılılartarafından, Hıristiyan ilkeleri ışığında gelişen ve Hıristiyan toprağında olgunlaşan birbitki olarak görülmüştür.ANAHTAR KELİMELER : 1- Keşiş, 2- Münzevi, 3- Yalnızlık, 4- Manastır.iii
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMonasticism is a form of monastic life characterized by solitariness. Monks re-tired from the world into solitute. They live labour apart from all intercourse with it andin complete isolation.The birth of monasticism in general and of eremitism in particularis the desire to consecrate one?s whole life to religius experience .So, monasticism re-garded as the purest and most perfect from of a life consecrated to God. Monks living amore austere life in the world, and during Vassa, the season of the rains it cumbent uponthem to remain in a definite place on a permanent buildings and hermit sensible of thedangers resulting from this inthe pendence, would submit himself to the direction of an-other, whom he regarded as his Spiritual father so, colonies of hermits were formed un-der the direction of a head to whom the others rendered obedience.Many of these ascetics entered the monasteries, a number of monasteries, re-ceived oblates, children consecrated from an early age by their parents to the monasticstate. Hence monasteries were established. Nevertheless, even in the early age of monas-ticism, we have instances of the attemt to group certain monasteries together under acentral authority, Pachomius, e.g., formed is monasteries in to a real congregation.The greater number of monasteries had the same custom under one form or an-other . Monasticism thus an integral part not only of Christianiy spirituality but of vari-ous forms of Buddhism spirituality as well is it an original institution?This is a questionon that has often been discussed but monasticism can not be regarded as an institutionbelonging exclusively to Christianity, although. İt is chiefly in that religion that its fulldevolpment is to be sough.