Motivasyon teorileri kapsamında uygulanan özendirme araçlarının işgören performansına etkisi ve bir uygulama
Motivation theories under the application of special program and equipments to measure performance of employer and a case study
- Tez No: 189732
- Danışmanlar: PROF.DR. AYHAN TAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Yönetim, İşgören, Motivasyon, Motivasyon Araçları, Performans.ii, Management, Worker, Motivation, Motivation Materials, Performance.iii
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atılım Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 125
Özet
ÖZETYönetimin en önemli fonksiyonlarından biri motivasyondur. Çünkümotivasyon, yöneticilerin kullandıkları etkin bir araçtır. Bu araç, esas itibariyleihtiyaçlardan doğmuştur. Motivasyon süreci ile bireylerin fiziki, zihinsel ve ruhsalgüçlerinin çok daha fazlasını üretim sürecine katmaları mümkündür. Diğer birdeyimle motivasyon, işgörenlerden daha fazla yararlanmada çok önemli bir araçtır.Bu çalışmada; motivasyon kavramının tanımından, başlıca motivasyonteorilerine, birey ve yönetim açısından önemine, performans kavramı ve motivasyonilişkilerine ayrıca motivasyon ile performans yükseltilmesi ele alınarak anlatılmıştır.Son olarak çalışanların iş tatminini ölçmeye yönelik motivasyon anketinin, TPAOişgörenleri açısından genel değerlendirme sonuçlarına yer verilmiştir.Çalışmanın amacı, TPAO Batman Bölge Müdürlüğünde faaliyette bulunanişgörenlerin motivasyonunu tespit etmektir. İşgörenlerden daha fazla yararlanmakiçin onların hangi faktör tarafından ve nasıl motive olduklarını araştırmaktır.Çalışanların önemli bulduğu motivasyon faktörlerinin bugünkü çalışma ortamındakitatmin düzeylerini belirleyerek, çalışanların motivasyonunu arttırma konusunda hemişgörenlere hem de yöneticilere yardımcı olmaktır.Değerlendirmede istatistiksel yöntemler kullanılmıştır. Frekans dağılımları veki-kare analizi test teknikleri uygulanmış olup demografik özelliklerine göre gruplararasında bir ilişkinin olup olmadığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTOne of the most important function of the management is motivation.Because motivation is an active material that the managers use. That materialessentially is a product of the needs. It is possible to add much more of personsphysical, mental and psychological power to the product of time with motivationprocess. By other words motivation is a very important material in order to benefitmore from the workers.By that thesis; such units; from the introduction of motivation concept to themain motivation theories, the importance of it from the side of management andindividual, the concept of performance and motivation relations and also increasingperformance by motivation were used to describe.The aim of the work was to find out the motivation of workers who areactivated at TPAO Batman Zone Management . The aim is to search by whichfactors and how they are motivated, in order to benefit from workers beter. And alsoto determine the satisfaction level of motivation factors, that are impartont forworkers in nowadays working area, and lastly to help the both workers and managersin order to increase the employers motivation.In evalvation, statistic techniques were used. Frequency alloction and that-square analysis, test techniques were applied and also it was found if there was arelationship betweer the groups according to their demographic charocteristic.