Bilgi yönetiminde kurumsal bilgi genel ağ sayfalarının kullanımı ve organizasyon verimliliğine katkılarının örnek bir uygulama ile sınanması
Application of enterprise knowledge portals for knowledge management and measurement of its contribution to the organization's productivity with sample application
- Tez No: 189748
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HÜSEYİN AVUNDUK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgi ve Belge Yönetimi, Information and Records Management
- Anahtar Kelimeler: Bilgi, Bilgi Yönetimi, Kurumsal Bilgi Yönetimi, Portal, Kurumsal Bilgi Portalı, Verimlilik, Knowledge, Knowledge Management, EnterpriseKnowledge Management, Portal, Enterprise Knowledge Portal, Productivity
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 177
Özet
Bilgi Yönetiminde Kurumsal Bilgi Genel Ağ Sayfalarının Kullanımı ve OrganizasyonVerimliliğine Katkılarının Örnek Bir Uygulama ile SınanmasıH.İ. Murat ÇELİKDokuz Eylül ÜniversitesiSosyal Bilimleri Enstitüsüİşletme Anabilim DalıÜretim Yönetimi ve Endüstri İşletmeciliği ProgramıBilgi, rekabet avantajı için en önemli varlık ve kaynak haline gelmiştir.Toffler'ın Üçüncü Dalga kitabında bilgi, temel varlık olarak sermaye, işgücü ve doğalkaynakların yerini almaktadır. Bilginin yönetiminin diğer kaynaklara göre dahakarmaşık olduğu değerlendirilmektedir. Bilgi hakkıdaki diğer bir değerlendirme ise;sürekli değişen dünyada güvenlik, devamlılık ve gelişme hedeflerine ulaşabilmekiçin, bilgi yönetiminin insanların, süreçlerin ve destekleyici teknolojilerinkoordinasyonunu sağlaması gerektiğidir.Kurumsal bilgi yönetimi, çalışanların performanslarını arttırmak ve ticarirekabet avantajı sağlamak için, organizasyon için temel zorunluluk olan bilgininseçilmesi, süzülmesi, saklanması, organize edilmesi, gruplandırılması vebaşkalarına aktarılmasını içeren, planlanmış bir sistematik iş optimizasyonstratejisidir.Kurumsal bilgi portalları, bilgi yönetimi ekosisteminin içerik ve ortak çalışmaaktivitelerini biraraya getiren temel araçlar olarak ortya çıkmışlardır. Kurumsal bilgiportalları, süregiden kurumsal enformasyonun veya bilginin entegre edilmesieğiliminde son aşama olarak görülebilir. Bilgi yönetimi araçları sahasında, kurumsalbilgi portalları merkezdeki yerlerini almaktadırlarKurumsal bilgi portalları, bilgi yönetimi fonksiyonlarını biraraya getirenkullanışlı platformlardır. İçerik yönetimi (iş zekası ve öğrene materyalleri için) sunum,arama, entegrasyon, kişiselleştirme ve birlikte çalışma aktiviteleri için özellikleriçerirler. Kurumsal bilgi portalları bilgi yönetiminin görünen yüzünü temsil ederler.Bu araştırmada; bilgi yönetimi, bilgi yönetiminin kurumsal bilgi portalleri ilehayata geçirilmesi ve organizasyon verimliliğinin artırılması konuları üzerindearaştırma yapılmış, kurumsal bilgi portalı kullanımının organizasyon verimliliğinekatkısı bir anket uygulaması ile sınanmıştır.
Özet (Çeviri)
Application of Enterprise Knowledge Portals for Knowledge Management andMeasurement of Its Contribution to the Organization's Productivity with SampleApplicationH.I. Murat CELIKDokuz Eylul UniversityGraduate School of Social SciencesDepartment of ManagementProduction Management ProgramKnowledge has become the central asset or resource for competitiveadvantage. In the Tofflers' third wave, knowledge displaces capital, labor, andnatural resources as the principal reserve of the enterprise. It is asserted that themanagement of the knowledge resource is more complex than other resources. Thevaluation and auditing of knowledge is unlike physical labor or natural resources.Another assertion about knowledge is that its management therefore requires adelicate coordination of people, processes, and supporting technologies to achievethe enterprise objectives of security, stability, and growth in a dynamic world.Enterprise Knowledge Management is a deliberate, systematic businessoptimization strategy that selects, distills, stores, organizes, packages andcommunicates information essential to the business of a organization in a mannerthat improves employee performance and corporate competitiveness.Enterprise knowledge portals have emerged as a foundational tool to bindtogether the various content and collaboration activities of a knowledgemanagement ecosystem. The enterprise knowledge portals can be seen as thelatest stage in a continuing trend toward achieving enterprise information orknowledge integration. Enterprise knowledge portals are taking center stage in theknowledge management tool arena.Enterprise knowledge portals are useful platforms for tying togetherknowledge management functions. These include features for content organization(for business intelligence and learning materials), presentation, search, integration,personalization, and collaborative activity. Enterprise knowledge portals representthe face of knowledge management.In this study, knowledge management, application of knowledgemanagement with using enterprise knowledge portals and improving organizationalproductivity with enterprise knowledge portals subjects are investigated.Contribution of enterprise knowledge portals to the organization's productivity hasmeasured with an survey application.