Kavram öğreniminde kavramsal değişim yaklaşımının etkililiğinin incelenmesi
Examining of the effectiveness of conceptual changing approach on concept learning
- Tez No: 189747
- Danışmanlar: DOÇ.DR. ALİ GÜL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Fen Öğretimi, Kavram Öğrenimi, Kavramsal Değişim Yaklaşımı, Science Instruction, Concept Learning, Conceptual Changing Approach
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 245
Özet
Araştırmanın amacı, öğrencilerin canlıların sınıflandırılması konusunda yer alan kavramları öğrenmeleri ve fen bilimlerine yönelik tutumları üzerinde, kavramsal değişim yaklaşımı içerisine giren kavram değiştirme metinlerinin etkisini incelemektir. Çalışma grubu olarak, Gazi Üniversitesi Gazi Eğitim Fakültesi İlköğretim Bölümü Sınıf Öğretmenliği Anabilim Dalında bulunan iki ikinci sınıf şubesi seçilmiştir. Bu sınıflardan biri araştırmanın deney grubu (48 öğrenci) olarak, diğeri ise kontrol grubu (49 öğrenci) olarak belirlenmiştir. Araştırmada veri toplama araçları olarak, araştırmacı tarafından geliştirilen kavram başarı testi ve fen bilimleri tutum ölçeği ile bilimsel işlem becerileri testi ve Kolb öğrenme stili envanteri kullanılmıştır. Bu araçlardan elde edilen veriler SPSS istatistik programıyla analiz edilmiştir. Veriler değerlendirilirken, öncelikle deney ve kontrol grubu öğrencilerinin kavram başarılarının ve tutumlarının yapılan öğretimden ne şekilde etkilendiği belirlenmiştir. Daha sonra, başarı ve tutum ile öğretim şekli arasındaki ilişkinin, öğrencilerin bilimsel işlem becerilerine ve öğrenme stillerine göre nasıl bir değişim gösterdiği saptanmıştır. Ayrıca uygulanan yöntemlerin, öğrencilerin kavram başarılarının kalıcılığı üzerindeki etkisi de incelenmiştir. Araştırma verilerinin analiziyle ulaşılan sonuçlar şu şekilde özetlenebilir; 1. Deney ve kontrol gruplarına uygulanan öğretim sonunda, kavramsal değişim yaklaşımının uygulandığı deney grubu öğrencilerinin sontest kavram puanları, geleneksel yaklaşımın uygulandığı kontrol grubu öğrencilerinin puanlarından anlamlı düzeyde yüksek çıkmıştır (t(95)kavram= 4,76, p < 0,05). Bu sonuç, kavram öğrenimi üzerinde kavramsal değişim yaklaşımının, geleneksel yaklaşıma oranla daha başarılı sonuçlar verdiğini göstermektedir. 2. Deney ve kontrol gruplarına uygulanan öğretim sonunda, kavramsal değişim yaklaşımının uygulandığı deney grubu öğrencilerinin sontest tutum puanları ile kontrol grubu öğrencilerinin puanları arasında anlamlı bir farklılık oluşmamıştır (t(95)tutum= 1,68, p > 0,05). Bu sonuç, tutumlar üzerinde kavramsal değişim yaklaşımının bir etkisinin olmadığını göstermektedir. 3. Öğretimden bir ay sonra, deney grubu öğrencilerinin elde ettikleri kavram kalıcılık puanları, kontrol grubu öğrencilerinin kalıcılık puanlarından anlamlı düzeyde yüksek çıkmıştır (t(95)kalıcılık = 9,62 p < 0,05). Bu sonuç, başarının kalıcılığı üzerinde kavramsal değişim yaklaşımının etkisini göstermektedir. 4. Diğer yandan kavram öğrenimi üzerinde, öğrencilerin bilimsel işlem becerilerinin ve öğrenme stillerinin etkisi olduğu sonucuna da ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study was to examine the effects of conceptual change texts related with conceptual changing approach on students? understanding the concepts in a subject matter, classification of living beings, and on students? attitudes toward science. The research was applied on students from two second-class in Gazi University, Faculty of Education, Department of Primary Classroom Teacher Education. The data were obtained from a sample consisting of 97 students. The data were collected by using ?Concept Achievement Test? and ?Science Attitude Scale? being developed by a researcher. ?Integrated Science Process Skills Test? and ?Kolb Learning Styles Inventory? were also administered during the collection of data. The data obtaining from these instruments were analyzed via SPSS for windows package program. During evaluation of the data, firstly it was determined that how concept achievements and attitudes of students were affected by applied teaching process. Then, it was determined that how the relationships among achievement, attitude and teaching style changed according to students? science process skills and their learning styles. The effects of applied methods on permanence of concept achievement of students were also examined. The results being obtained from the analyses of data were summarized below; 1. After application of instruction, there were significant differences between experimental and control groups for post-test concept score. Posttest concept score of experimental group being instructed with conceptual changing approach was significantly more than the posttest concept score of control group being instructed with traditional approach (t(95)concept= 4,76, p < 0,05). The result indicated that conceptual changing approach is more successful on concept learning than traditional approach. 2. After from the instruction, no significant differences were found between the attitude scores of experimental and control groups (t(95)attitude= 1,68, p > 0,05). This result indicated that there is no effect of conceptual changing approach on attitudes. 3. One month later from the instruction, concept permanence scores of experimental group were significantly more than the scores of control group (t(95)permanence= 9,62, p < 0,05). This result showed the effect of conceptual changing approach on permanence of achievement. 4. In addition to these findings, it was found that science process skills and learning styles of students have effects on concept learning.