Türkiye'de katma değer vergisi uygulaması ve etkileri
The Implementations and effects of value added taxes ın Turkey
- Tez No: 189753
- Danışmanlar: DOÇ.DR. ZEYNEP ARIKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Katma Değer, Katma Değer Vergisi, Katma Değer Vergisinin EtkileriUygulaması
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 131
Özet
ÖZETYüksek Lisans TeziTürkiye'de Katma Değer Vergisi Uygulaması ve EtkileriEnver ARSLANDokuz Eylül ÜniversitesiSosyal Bilimler EnstitüsüMaliye Anabilim DalıMali Hukuk ProgramıBir ülkede uygulanmakta olan vergilerin oluşturduğu vergi sistemleri kısa süredeoluşmazlar ve vergilerden beklenen fonksiyonlar doğrultusunda da zaman içinde gelişirve değişim gösterirler.Dünyada en hızlı bir şekilde yayılan Katma Değer Vergisi, günümüzde çağdaş birvergi olarak adlandırılmaktadır. Avrupa Birliği üyesi ülkeler tarafından ortak muamelevergisi olarak kabul edilen Katma değer Vergisi'ni ülkemiz 1985 yılından itibarenuygulamaya başlamıştır. Ülkemizin Katma Değer Vergisi'ni Kabul etmesinde birçokneden bulunmakta olup, bu vergi uygulamalarının başarıya ulaşmasına yönelik birçoktedbirin de alındığı görülmektedir. Ancak buna rağmen ülkemizde, Katma DeğerVergisi'nin etkinliğini olumsuz yönde etkileyen birçok uygulamanın olduğugörülmektedir.Katma Değer Vergisi, bir ülkede yaratılan katma değer üzerinden alınmasınedeniyle, milli gelir artışına paralel olarak Katma Değer Vergisi hasılatı da artacaktır.Ülkemizde uygulandığı sure içinde Katma değer Vergisi'nin Gelir vergisi'ndensonra en yüksek vergi geliri hasılatı sağlayan ikinci vergi türü olduğu anlaşılmaktadır.Çalışmamızda, böylesine önemli bir vergi olan Katma Değer Vergisi'ninuygulamaları ile bu uygulamalar sonucunda ortaya çıkan etkiler ele alınmıştır. KatmaDeğer Vergisinin Ekonomik ve Mali Etkileri başlıkları altında ele aldığımız bu etkilerdikkate alınarak, vergilerin ve dolayısıyla Katma değer Vergisi'nin bu etkileri olumluyönde nasıl değiştirebileceğine ilişkin tespitlerde bu çalışmamızda ortaya konulmayaçalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTM.A. ThesisThe Implementations and Effects of Value Added Taxes ın TurkeyEnver ARSLANDokuz Eylul UnıversityInstitute of Social SciencesPublic Finance DepartmentFinancial Law ProgrammeSystems of taxes being implemented in a country do not appear in a short timeand due to the functions expected from the taxes develop and varies in the course oftime.Value added tax, being rapidly spread all over the world, is considered to be acontemporary kind of tax. Value added tax, approved to be the common tax by thecountries in European Union, has been being implemented since 1985 in our country.Thre are a lot of reasons why our country has approved this tax and there are variousprecautions taken to be succesful to reach some aims. However, it is certain that therehave been some practices which have been reducing the efficiency of value added taxes.Since the Value Added Tax is taken from the value added in a country, theincrease in natıonal ıncome will result in the increase in the sum of the value addedtaxes.Since the beginnig of implementation of this tax in our country, it is definite thatıncome tax and value added tax have been the secondary providing with the highest sumof renevue.In this study, we have discussed the implementations of this extremely significantvalue added taxes and the effects of this implementations. Being taken these effects intoconsideration under the title of the economical and financial effects of value addedtaxes-especially the value added taxes- can be positively changed, have been discussed.Key World: 1)Value Added 2) Value Added Taxes 3) The Implementations of ValueAdded Taxes 4) The Effects of Value Added Taxes