İnşaat işlerinde Katma Değer Vergisi uygulaması ve örnekleri
Value Added Tax application and examples in construction works
  1. Tez No: 837065
  2. Yazar: ÖMER CAN ASLANTAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NİLGÜN KAYALI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Katma Değer Vergisi Değişikleri, Şirket bilançoları, Finansal tablolar analizleri
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Muhasebe Finansman Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
İnşaat İşlerinde katma değer vergisi uygulaması ve örnekleri adlı tez ile ülkemiz ve dünya ekonomisi açısından önemli bir ekonomik sektör olan ve özel bir vergileme rejimine tabi olan inşaat işlerinde katma değer vergisinin kanunlar açısından önemlilik arz eden hususların incelenmesi, bu faaliyetlere Türkiye'de KDV uygulamalarındaki değişikliklerin konut geliştirici şirketlerin bilançoları üzerindeki etki analizi yapılarak sonuçları değerlendirilmesi hedeflenmiştir. Tez üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde katma değer vergisi kavramına, tarihçesini, tanımına, özelliklerine, hesaplama yöntemlerine, bu kavramların aynılarının ve KDV'sinin oransal tabloları ile birlikte Türkiye ve Avrupa da ki uygulamalarına ve konut geliştirici şirketlerde inşaat türlerine yer verilmiştir. Ayrıca Türkiye de KDV'sinin kanunda belirtilen katma değer vergisinin konusunun teşkil işlemlere de değinilmiştir. Katma Değer Vergisi Kanunu'nun 13'üncü, 27'nci ve 44'üncü maddelerinde yapılan özel düzenlemeler ile Türk vergi sisteminde, İnşaat/taahhüt ve onarım işlerinden sağlanan kazançlar“Ticari Kazanç”sayılmıştır. Gelir Vergisi Kanunu'nda öngörülen yöntemlere göre vergilendirilmesi gerekir ibareleri yer verilmiş olup inşaat işlerinde KDV'si doğuran olayların inşaat taahhütleri işlerinde ve gayrimenkul teslimlerinde vergiyi doğuran olaylar olarak tez içerisinde detaylı olarak anlatılmıştır. Tezin ikinci bölümünde konut geliştirici şirketlerin KDV'si ile olan ilişkilerinize ve KDV'sinde değişiklerin tarihler itibari ile belirtilerek değişen KDV'si oranlarına değinilmiştir. Tezin son bölümünde Türkiye'de KDV uygulamalarındaki değişikliklerin konut geliştirici şirketlerin bilançoları üzerindeki etkilerini finansal tablolar analizinde kullanılan en yaygın yöntemlerden birisi olan oran yöntemi ile analiz (Rasyolar) tekniği kullanılarak bilanço sonuçları değerlendirilmiştir. Tez ile literatüre, KDV'si oranlarındaki değişiklikler, konut geliştirici şirketlerin bilançoları ve finansal tablolar analizleri sonucunda yıllar içerisinde KDV'si kanunlarındaki değişimlerin, konut geliştirici şirketlerin bilançoları üzerinde oluşturduğu etkilerin ortaya konmasıyla önemli katkı sağlanmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the legally important issues of value added tax in construction works, which is an important economic sector for our country and the world economy and is subject to a special taxation regime, and to analyze the effects of the changes in VAT practices in Turkey on the balance sheets of housing developer companies to these activities. is aimed to be evaluated. In the first part of the thesis, the concept of value added tax, its history, definition, features, calculation methods, the proportional tables of these concepts and VAT, their applications in Turkey and Europe, and construction types in housing development companies are included. In addition, the transactions that constitute the subject of value added tax specified in the law of VAT in Turkey are also mentioned. With the special regulations made in the 13th, 27th and 44th articles of the Value Added Tax Law, the earnings obtained from construction/contracting and repair works are considered“Commercial Earnings”in the Turkish tax system. The phrases“must be taxed according to the methods stipulated in the Income Tax Law”are included, and the events subject to VAT in construction works are explained in detail in the thesis as taxable events in construction contracting works and real estate deliveries. In the second part of the thesis, your relations with the VAT of housing developer companies and the changing VAT rates are mentioned, indicating the changes in the VAT as of the dates. In the third chapter of the thesis, the effects of the changes in VAT practices in Turkey on the balance sheets of housing developer companies were evaluated using the ratio method and analysis (Ratios) technique, which is one of the most common methods used in financial statement analysis. The most important topics of the thesis are; Changes in VAT rates are analyzes of the balance sheets and financial statements of housing developer companies. In the conclusion of the study, a lot of information is included in the thesis, explaining the effects of changes in VAT laws over the years on the balance sheets of housing developer companies, interpreting the results using financial statement analysis techniques, and stating the reasons for the results.