Bir güvenilirlik ve risk değerlendirme metodu olarak hata türü ve etkileri analizi (HTEA) yöntemi: Br otomotiv yan sanayi işletmesinde uygulanması
Failure mode and effects analysis (FMEA) as a risk asessment and reliability method: An application in automotive parts industry
  1. Tez No: 189766
  2. Yazar: KORKUT TAŞAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUAMMER DOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Hata Türü ve Etkileri Analizi, Güvenilirlik, Risk Değerlendirme, OtomotivV, Failure Mode and Effects Analysis, Reliability, RiskAssessment, AutomotiveVII
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 206
Özet
Bir Risk Değerlendirme ve Güvenilirlik Metodu Olarak Hata Türü ve EtkileriAnalizi (HTEA) Yöntemi: Bir Otomotiv Yan Sanayi şletmesinde UygulanmasıKorkut TAŞANDokuz Eylül ÜniversitesiSosyal Bilimleri Enstitüsüşletme Anabilim DalıÜretim Yönetimi ve Endüstri şletmeciliği ProgramıGünümüzde; yoğun rekabet, firmaları daha ucuz, daha iyi, daha çabukve daha güvenilir ürünler geliştirmeye zorlamaktadır.Rekabet giderek arttığı sürece, ürünler giderek daha karmaşık halegelmeye başlamakta ve firmaların rekabetçi olarak kalabilmeleri daha dazorlaşmaktadır. Bununla birlikte, karmaşık ürünlerin tasarımı ayrı alanlardaçalışan yüzlerce mühendisin koordinasyonunu gerektirebilir. Her bir tasarımçalışması birçok başka çalışmayı etkileyebilir ve aradaki bilgi akışı oldukçakarmaşık hale gelebilir. Bu tip bir karmaşıklık ise; tasarım kararlarının yanlışanlaşılmasına, tasarımın sıklıkla tekrarlanmasına ve olası hatalara öncülükedebilir. Bu nedenle, güçlü bir risk değerlendirme ve güvenilirlik programınınyönetilebilmesi için yapısal bir metodun kullanılması kaçınılmazdır.Hata Türü ve Etkileri Analizi (HTEA); sistem, ürün, proses ve hizmettenkaynaklanan bilinen ve/veya olası hataların müşteriye ulaşmadan öncetanımlanması, analizi ve ortadan kaldırılması veya en aza indirgenmesi içinkullanılan yapısal bir metottur. Diğer metotlar ile karşılaştırıldığında; HTEA,kolay kullanım, nerede ise tüm sektörlere uygulanabilir olma ve daha anlamlısonuçlar sunma gibi avantajlara sahiptir.HTEA benzeri birçok metot halen daha ürün merkezli olmak yerineproses merkezlidir. Bazı firmaların Tasarım Hata Türü ve Etkileri Analizi'niIVfarkında olmalarına karşın, Türkiye'de çok yaygın bir uygulaması yoktur vebirçok firma Hata Türü ve Etkileri Analizi'ni bir bütün olarak tasarım sürecineuygulamamıştır.Bu çalışmada; bir risk değerlendirme ve güvenilirlik metodu HTEAdetaylı olarak tartışılmış ve bir otomotiv sanayi işletmesinde güvenilirlikbağlantıları ile beraber Tasarım HTEA uygulaması gerçekleştirilmiştir. Sonolarak elde edilen sonuçlar değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Failure Mode and Effects Analysis (FMEA) as a Risk Assessment andReliability Method: An Application in Automotive Parts IndustryKorkut TAŞANDokuz Eylül UniversityInstitute of Social SciencesDepartment of Business AdministrationProduction Management and Industrial Business AdministrationToday, intense competition forces companies to develop productscheaper, better, faster and more reliable.As competition continues to increase, products are becoming increasinglycomplex and companies are finding it more difficult to stay competitive.However, design of a complex product may involve the coordination ofhundreds of engineers performing different tasks separately. Each design taskmay affect many other tasks and the information interaction between them canbecome quite complex. Such complexity can often lead to conflicting designdecisions and cause many redesigns, significant delays and finally potentialfailures. Hence, using a structured method to manage a powerful reliability andrisk assessment program is essential.Failure Modes and Effects Analysis (FMEA) is a structured that is usedto identify, analyze and eliminate or minimize known and/or potential failuresfrom the system, product, process and service before they reach the customer.Comparing to the other methods, FMEA has several advantages such as easy touse, applicable to nearly every industries and submitting more meaningfulresults.Most of the FMEA-like methods in use are still process centered ratherthan product centered. Though some companies are aware of the use of DesignVIFMEA, it is not a common practice in Turkey, and many companies haven?tapplied FMEA to the design process as a whole.In this study, FMEA has been discussed in detail as a risk assessmentand reliability method and an application of Design FMEA with reliabilitylinkages in automotive parts industry has been performed. Finally, resultsobtained have been evaluated.