Risk assessment by fault tree analysis of roof and rib fall accidents in an underground hard coal mine
Bir yeraltı taş kömürü madeninde taş ve kavlak düşmelerinden kaynaklanan kazaların hata ağacı analizi yöntemiyle risk değerlendirmesi
- Tez No: 415524
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NURAY DEMİREL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
- Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
- Yıl: 2015
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maden Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
- Sayfa Sayısı: 150
Özet
Maden sektöründeki yaralanma ve ölüm oranları diğer sektörlere kıyasla daha fazladır. Yeraltı madenlerinde meydana gelen taş ve kavlak düşmeleri ise en fazla karşılaşılan kaza nedenlerinden biridir ve bu kazalar yaralanma, sakatlık ve hatta ölümle sonuçlanabilmektedir. Kantitatif risk değerlendirmelerine dayalı etkili koruma tedbirlerinin uygulanması Türkiye'deki yeraltı kömür madenleri için gelişmekte olan bir konudur. Bu çalışmanın amacı, yeraltı kömür madenlerinde taş ve kavlak düşmelerinden kaynaklanan yaralanmaların ana nedenlerinin belirlenmesidir. Bu amaç, 2003-2013 yılları arasında taş ve kavlak düşmesi kazalarının, seçilen pilot araştırma sahası olan Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) – Amasra Taşkömürü İşletme Müessesinde incelenmesi sonucunda belirlenmiştir. Taş ve kavlak düşmelerinin kök nedenlerinin bulunması amacıyla hata ağacı analizi (FTA) metodu uygulanmıştır. İlk olarak elde edilen veriler işlenerek, Amasra yeraltı kömür madeninde gerçekleşen taş ve kavlak düşmelerinin ana nedenleri ve bunların sonuçları belirlenmiştir. Daha sonra ara ve esas olaylar tespit edilerek, taş ve kavlak düşmelerinden kaynaklanan yaralanmaların hata ağacı analizi oluşturulmuştur. Her ana olaydan kaynaklanan riskler ve hata ağacını oluşturan minimal cut setler ReliaSoft BlockSim 7 programı kullanılarak bulunmuştur. Son olarak taş ve kavlak düşmelerinden kaynaklanan yaralanmaların nedenleri hesaplanan risklere göre tespit edilmiştir. Araştırma sonucunda taş ve kavlak düşmelerinin nedenleri arasında statik güvenilirlik önemi en yüksek olanlar uygun olmayan kişisel koruyucu donanım (KKD), prosedür hataları ve uygun olmayan aletler olarak tespit edilmiştir. Bu çalışma yeraltında taş ve kavlak düşmelerinin hata ağacı analizi kullanılarak bulunmasının ilk örneğini oluşturmakta ve bu bağlamda maden endüstrisine ve literatüre katkıda bulunması beklenmektedir. Düzenlenen kaza veri tabanı geliştirilerek ulusal bir maden kaza veri tabanı oluşturulmasına katkıda bulunabilir. Gelecek çalışmalarda, uygulanan bu hata ağacı analizi TTK'nın diğer madenlerinde de kullanılabilir ve aynı zamanda diğer yeraltı kömür madenlerinde taş ve kavlak düşmesinden kaynaklanan risklerinin azaltılması ve bunun sonucunda yaralanma ve ölümlü kazaların azaltılması için de kullanılabilir. Bu çalışmanın sonuçları özellikle bu pilot maden sahası ve aynı zamanda diğer yeraltı taşkömürü madenleri için de zemin kontrolü risk değerlendirme planı hazırlanırken göz önünde bulundurulmalıdır.
Özet (Çeviri)
Mining sector has a high rate of injury and fatality among other sectors. Roof and rib fall in underground mines is one of the most commonly encountered accident causes that results in injuries, permanent disabilities, even fatalities. Implementing effective prevention measures based on the quantitative risk assessment is an emerging issue for underground coal mines in Turkey. The main objective of this study is to determine the root causes of roof and rib fall accidents in underground coal mines by implementing quantitative risk assessment. This objective was achieved by evaluating the accidents occurred due to roof and rib falls from years 2003 to 2013 in the selected pilot research area, Turkish Hard Coal Enterprise (TTK) – Amasra Hard Coal Institution. In order to determine root causes of roof and rib falls, fault tree analysis (FTA) methodology was implemented. The methodology starts with the preprocessing of acquired data and determination of the main causes and consequences of roof and rib falls in Amasra underground coal mine. Then intermediate and basic events of fault tree were identified and fault tree for roof and rib fall accidents was generated. The risks associated with each basic event and cuts sets of fault tree were computed using ReliaSoft BlockSim-7 software. Finally, major causes of roof and rib fall accidents were determined according to the computed risks. Research findings revealed that causes with the highest static reliability importance are improper personal protective equipment (PPE), procedural errors, and improper tools. This study, as being the first implementation of FTA in underground roof and rib fall accidents, is expected to contribute to mining industry and current literature in various ways. The developed accident database could be extended further to create a national mine accident database. In future studies, the developed risk analysis methodology could be used in other mines of TTK and also in other underground coal mines to decrease the risk of roof and rib falls and consequently decreasing the injury and fatality rates. The results of this study should be considered in preparing a ground control risk assessment plan for the particular coal mine and other underground hard coal mines as well.
Benzer Tezler
- Risk assessment by fault tree analysis of methane explosions in Turkish Hard coal enterprises underground mines
Türkiye Taşkömürü Kurumu yeraltı madenlerinde metan patlamalarinin hata ağaci analizi yöntemiyle risk değerlendirmesi
RIDVAN MEVSİM
Yüksek Lisans
İngilizce
2016
Maden Mühendisliği ve MadencilikOrta Doğu Teknik ÜniversitesiMaden Mühendisliği Ana Bilim Dalı
DOÇ. DR. NURAY DEMİREL
- İnsan hatalarının belirlenmesinde kullanılan tekniklerin incelenmesi ve bir endüstriyel uygulama
Analysis of human errors identification (HEİ) techniques and an industrial application
ALİ GÜMÜŞ
Yüksek Lisans
Türkçe
1998
Endüstri ve Endüstri MühendisliğiGazi ÜniversitesiKazaların Çevresel ve Teknik Araştırması Ana Bilim Dalı
YRD. DOÇ. DR. MUSTAFA KURT
- Safety based decision support systems for marine structures
Deniz yapıları için güvenlik tabanlı karar destek sistemleri
EMRE KORAY GENÇSOY
Yüksek Lisans
İngilizce
2016
Denizcilikİstanbul Teknik ÜniversitesiGemi İnşaatı ve Gemi Makineleri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
DOÇ. DR. ŞEBNEM HELVACIOĞLU
- Yoğun suyollarında gemi çatışma kazalarının risk analizi
Risk analysis of ship collisions in congested waterways
AYYÜCE YURT
Yüksek Lisans
Türkçe
2023
Deniz BilimleriDokuz Eylül ÜniversitesiDeniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği Ana Bilim Dalı
DOÇ. DR. CENK ŞAKAR
- Developing a new approach for analysis and prevention of fire risks due to cargo operations on tanker ships
Tanker gemilerinde kargo operasyonlarında yangın risklerinin analizi ve önlenmesi için yeni bir modelin geliştirilmesi
NURETTİN BÜYÜK
Doktora
İngilizce
2022
Deniz BilimleriPiri Reis ÜniversitesiDeniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği Bilim Dalı
DR. ÖĞR. ÜYESİ DİNÇER BAYER