Yüksek disiplinli bir organizasyonda görev yapanlara ilişkin demografik özelliklerin çatışmayı ele alış biçimleri üzerindeki etkisi
The Effect of demographic properties on how conflict is handled by people who work in a highly disciplined organization
- Tez No: 189765
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. PINAR SÜRAL ÖZER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Çatışma, Çatışma Yönetimi, Disiplin, Rahim ÖrgütselÇatışma Ölçeği, Conflict, Conflict Managment, Discipline, RahimOrganizational Conflict Inventory
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 144
Özet
Yüksek Disiplinli Bir Organizasyonda Görev Yapanlara lişkin Demografik ÖzelliklerinÇatışmayı Ele Alış Biçimleri Üzerindeki EtkisiMehmet SUTAŞIRDokuz Eylül ÜniversitesiSosyal Bilimler Enstitüsüşletme Anabilim DalıYönetim ve Organizasyon ProgramıSon yıllarda çeşitli tanımlamalarıyla gittikçe önem kazanan çatışma konusu,bireyler ve organizasyonlar üzerinde yarattığı olumu etkilerin fark edilmesiyle, önemlibir çalışma alanı haline gelmiştir. Günümüzde farklı örneklemlerde çalışılan bir konuolarak önemini koruyan çatışma; bireyler ve grupların birlikte çalışma sorunlarındankaynaklanan ve normal faaliyetlerin durmasına veya karışmasına neden olan olaylarolarak tanımlanabilir.Çalışma yaşamında zararları olduğu kadar yararları da olan bir kavram olarakçatışmanın etkilerini en aza indirebilmek için, bireysel yöntemlere olduğu kadar,örgütsel müdahalelere de gerek duyulmaktadır. Bu nedenle, çatışmanın gelişimsüreci, nedenleri, sonuçları ve çatışma ile baş edebilme yöntemleri üzerindetartışılmaktadır.Bu tezde; çatışmanın kavramı, kapsamlı bir literatür taramasıylaincelenmektedir. Alan araştırmasında, yüksek disiplinli olarak tanımlanan bir örgütiçin çalışan personelin amirleri, astları ve aynı düzeydeki çalışma arkadaşları ileyaşadıkları çatışmalarda benimsedikleri çatışmayı çözüm stilleri ve demografikdeğişkenlerin bu stiller üzerindeki etkileri belirlenmektedir.
Özet (Çeviri)
The Effect of Demographic Properties on How Conflict is Handled by People WhoWork in a Highly Disciplined OrganizationMehmet SUTAŞIRDokuz Eylül UniversityInstitute Of Social SciencesDepartment of Management and OrganizationConflict gaining importance in the recent years with its various descriptions,has become an important study field as its positive effects on individuals andorganizations are recognized. Conflict, defending its importance as a subject studiedwithin a variety of samples can be defined as events generated from the individuals?sand groups?s problems of working in company and causing the normal activities tocome an end or become in a disorderly way.To minimize the effects of conflict as a concept that is both useful and harmingfor the work life, organizational as well as individual interferences are needed. For thatreason, conflict?s development, reasons, results and how it can be handled areargued.In this thesis, concept of conflict is examined by a comprehensive literatureresearch. Within the researched area, conflict solution styles and the effect ofdemographic variables on these styles accepted by the personnel working for anorganization defined as highly disciplined are determined.