Arap dili ve edebiyatı açısından Hz. Peygamber'in mektuplarının değerlendirilmesi
The Study of the Prophet Muhammed's letters froms the view point of Arabic language and literature
- Tez No: 189774
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET REŞİT ÖZBALIKÇI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Dilbilim, Linguistics
- Anahtar Kelimeler: Mektup, Nesir, Kitabet, DilI
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 136
Özet
Arap Dili ve Edebiyatı Açısından Hz. Peygamber'in Mektuplarının DeğerlendirilmesiM. Akif YALÇINKAYADokuz Eylül ÜniversitesiSosyal Bilimleri EnstitüsüTemel İslam Bilimleri Anabilim DalıRasûlüllah (s.a.s) Hicretin VI. senesinde komşu ülke hükümdarlarını İslam'adavet etmek amacıyla gideceği ülkenin dilini bilen ve bu ülkelerde daha öncedenbulunmuş elçiler aracılığıyla mektuplar gönderdi. Bu mektuplarda hükümdarlardanMüslüman olmaları ve halkını İslam'a çağırmaları aksi takdirde cizye ödemeleri şartkoşulmuştur.Kendisine mektup gönderilen hükümdarların çoğunun bu daveti hoşkarşılamasına rağmen sadece Necâşû ve Münzir b. Sâvâ Müslüman olmuştur.Medine'de İslam devletinin teşekkülü ile ortaya çıkan birtakım ihtiyaçlar neticesindeRasûlullah (s.a.s) kendisine bağlı vali, emir ve yöneticilerine şer'û hükümler, idari işlerve düzenlemelerle ilgili mektuplar göndermiştir. Ayrıca diğer ülke, kabile vetopluluklarla gerek bizzat Rasûlüllah (s.a.s) gerekse elçileri aracılığıyla barışanlaşmaları akdedilmiştir.Hz. Muhammed (s.a.s)'in mektuplarında sade bir dil kullanmıştır. Süslü,karmaşık, muğlâk ifadeler yer almaz. Oldukça açık ve anlaşılır vaziyettedir. Bununlabirlikte bazı mektuplarda ayet ve atasözlerine yer verilmiştir. Maksat az sözle ifadeedilmeye çalışılmıştır. Yazılmasında herhangi bir edebû gaye gözetilmemesine rağmenistiâre, mecâz, kinâye, teşbih vb. edebû sanatların, akıcı, anlaşılır bir dilin, gramerkurallarına uygun cümlelerin bu mektuplardaki mevcudiyeti bu metinlere ayrı biranlam kazandırmaktadır.
Özet (Çeviri)
The Study of The Prophet Muhammad?s Letters From The View Point of ArabicLanguage and LiteratureM. Akif YALÇINKAYADokuz Eylul UniversityInstitute Of Social SciencesDepartment Of Fundamental Islamic SciencesThe Prophet Muhammad (pbuh) has sent some letters to the rulers of theneighboring countries in order to invite them to Islam with the envoys whichlived before there. In these letters, it was stipulated that if they do not accept theinvitation they should have paid jizyah-head tax.Most of the rulers to whom the visitations were sent replied to awelcoming greeting among these, only Nacashi and Mundhir b. Sawa haveaccepted Islam. Beside these letters Prophet also has sent the letters Muslimgovernors and rulers in Madina according to social, political and judicial issuesand matters. And with other clans, some agreements were made by The ProphetMuhammad himself or his envoys.The Prophet Muhammad (pbuh) has used simple and the plain style inhis letters not complicated. They are clear. In some letters, there are someQuranic verses and proverbs. It had been tried to express the aim with the fewwords. While being written the existence of literary arts such as metaphor,figure of speech, allegory etc. of a fluent and comprehensible language thesuitable sentences in these letters give a different meaning to these texts fromthe grammatical point of view although whatever literary aim not taken intoaccount.Key World: 1) Letter, 2) The early period of Islam, 3) Prose, 4) Literary composition,5) LanguageI