Avrupa Birliği ile entegrasyon sürecinde Türk tekstil ve konfeksiyon sanayiinin rekabet gücü ve gelişme olanakları
The competitiveness and developing possibilities of Turkish textile and clothing industry during integration with European Union
- Tez No: 189775
- Danışmanlar: PROF.DR. UTKU UTKULU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Tekstil ve Konfeksiyon, Uluslararası Rekabet Gücü, Açıklanmış Karşılaştırmalı Üstünlük, Entegrasyon, Textile and Clothing, International Competitiveness, Revealed Comparative Advantage, Integration
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 210
Özet
Çoğu gelişmekte olan ülkede olduğu gibi, Türkiye'de de ihracata dayalıbüyümede gösterilen başarının ana kaynağını oluşturan Tekstil ve KonfeksiyonSanayii, Türkiye toplam ihracatının yaklaşık olarak yüzde otuzunu tek başınakarşılamakta ve toplam istihdama yüzde onun üzerinde önemli bir katkıdabulunmaktadır. Sanayi, Avrupa Birliği ile olan ticari ilişkilerimizde de oldukçaönemli bir konumda bulunmakta ve Türkiye'nin AB'ne toplam mamül ürünlerihracatının büyük bir bölümünü tek başına karşılamaktadır. Bu açıdan Tekstilve Konfeksiyon sanayiinin gerek Türkiye ekonomisi, gerekse AB ile olan ticariilişkilerimiz bakımından taşıdığı önem çok büyüktür.Sektör bazında rekabet edebilirlik açısından Balassa ve Vollrathyaklaşımlı Açıklanmış Karşılaştırmalı Üstünlük endeksleri yardımıyla TürkTekstil ve Konfeksiyon sanayiinin AB Tekstil ve Konfeksiyon sanayiikarşısındaki global düzeyde rekabet gücünün analiz edildiği bu çalışmada, eldeedilen bulgular, rekabet gücü oldukça yüksek olarak bilinen sektörlerimizdentekstil sektöründe, Vollrath yaklaşımlı iki AKÜ endeksi itibariyle, SITC üçbasamaklı ürün gruplarının ikisinde [654 Dokumaya elverişli diğermaddelerden dokunmuş mensucat (ipek, yün, keten vb.) ile 657 Özel plikler veDokunmamış Mensucat (keçe, vatka, sicim, ip, şapka taslakları, eknik eşya)] vedört basamaklı ürün gruplarının çoğunluğunda, Türkiye'nin AB karşısındaaçıklanmış karşılaştırmalı dezavantajları olduğu gerçeğini ortaya koymaktadır.Konfeksiyon sektörünün rekabet edebilirliği ile ilgili olarak ise, sektörün ABkarşısında oldukça yüksek, fakat zaman içinde, özellikle Gümrük Birliği'ndensonra azalan AKÜ endeksi değerlerine rastlanmıştır. AB pazarındaki rekabetgücünün sürdürülebilmesi için Ar-Ge'ye dayalı olarak sektörde moda, markave yeni ürün üretimine odaklanmış bir yapı oluşturulmalı, kaliteli ve katmadeğeri yüksek ürünlerin üretimine geçilmelidir.
Özet (Çeviri)
Textile and Clothing Industry which is the main contributor to thesuccess in export-based developing like in most of other developing countries,raises about thirty per cent of Turkey?s total export by itself and contributesmore than ten per cent to the total employment. Industry is in the key positionin Turkey-EU trade relations and provides the biggest part of Turkey?smanufactured product?s export to EU by itself. In this view the importance ofTextile and Clothing Industry for Turkish economy and for the commercialrelations with EU is so much.In this study the global competitiveness of Turkish Textile and Clothingindustry, against EU?s Textile and Clothing industry is analysed by Balassa andVollrath?s Revealed Comparative Advantage (RCA) approach. The output ofthis study reveals that textile sector, one of which competitiveness is consideredas high, has revealed comparative disadvantages (RCD) against EU in twogroups of three-digit SITC [654 (Woven Textile Fabric n.e.s.), 657 (SpecialYarns/Fabrics)] and most of four-digit product groups according to Vollrath?stwo RCA indices. On the other side clothing sector?s competitiveness is highagainst EU however, by the time (especially after Customs Union) decreasingRCA indices are found out. To maintain the competitiveness in EU market, anew structure should be established, which is based upon trend, trademarks,new products and research and development. High quality and high value-added products should be produced in the near future.