Belagat açısından Buhârî ve Müslim'de mecaz içeren hadisler
The metaphorical hadiths occurring in al-Bukhari ve Muslim in terms of al-balagha
  1. Tez No: 454754
  2. Yazar: DURAN EKİZER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SEDAT ŞENSOY
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Eastern Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Belagat, Hakikat, Mecaz, Hadis, Hz. Muhammed, el-Buhârî, Müslim, Anlam Boyutları, Eloquence, Truth, Metaphor, Hadith, The Prophet Muhammad, alBukhârî, Muslim, Aspects of Meaning
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Arap Dili ve Belagatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 489
Özet
“Belagat Açısından Buhârî ve Müslim'de Mecaz İçeren Hadisler”adlı bu çalışmada Buhârî ve Müslim'in Sahihlerinde yer alan mecaz içerikli anlatımlar ihtiva eden hadisler ele alınmış ve bu çerçevede mecazın anlamı nasıl genişlettiği ve zenginleştirdiği incelenmiştir. Çalışma giriş ve üç bölümden oluşmaktadır. Girişte çalışmanın konusu, amacı, yöntemi ve kaynakları hakkında bilgi verilmiştir. Birinci bölümde hakikat ve mecaz kavramları ele alınmıştır. İkinci bölümde Hz. Muhammed'in belagatinin genel özellikleri incelenmiştir. Üçüncü bölümde ise Hz. Peygamber'in mecaz içeren ifadeleri belagat açısından değerlendirilmiştir. Sonuç olarak çalışmada Hz. Muhammed'in ifadelerinde mecazî anlatım tekniğinin çok önemli bir yere sahip olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this thesis entitled“The Metaphorical Hadiths Occurring in al-Bukhari ve Muslim in terms of al-Balagha”the hadiths containing metaphorical expressions in the Sahihs of al-Bukhârî and Muslim are dealt with and in this framework it is examined how the metaphor extended and enriched the meaning. The thesis consists of an introduction and three chapters. In the introduction, information is given about the subject, aim, method and sources of the thesis. In the first chapter, concepts of truth and metaphor are examined. In the second chapter, the general characters of the Prophet Muhammad's eloquence. In the third chapter, The Prophet's statements with metaphorical content are analyzed in terms of eloquence. In conclusion, in the thesis it is identified that the method of metaphorical expression in the statements of the Prophet Muhammad has a very important place.