İlköğretim düzeyi fen bilgisi öğretiminde yüksek etkileşimli BDÖ yazılımlarının öğrenci başarısına etkisi
The effect of high interactive computer assisted instruction softwares on student achievement in primary school science teaching
  1. Tez No: 189780
  2. Yazar: ZEHRA KİBAR
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. OĞUZ SERİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Fen Bilgisi Öğretimi, Bilgisayar Destekli Öğretim, Eğitim Yazılımı.GRŞnsanlık tarihiyle birlikte başlayan eğitim, toplumlar için vazgeçilmez bir unsurdur. Çağlarboyunca toplumlar
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 119
Özet
Bu çalışmanın amacı; 6. sınıf fen bilgisi dersi öğretiminde bilgisayar destekli öğretimin (BDÖ)öğrenci başarısına olan etkisini araştırmaktır. Bu amaç doğrultusunda, araştırmacı tarafındanilköğretim 6. sınıf Fen Bilgisi dersinde yer alan ?Canlının ç Yapısına Yolculuk? ünitesindeki ?Hücre?konusuyla ilgili BDÖ yazılımı geliştirilmiştir. Hazırlanan BDÖ yazılımında konular zengin görsel birsunumla, animasyonlar eşliğinde anlatılmakta; öğrencilerin bilgisayarla çeşitli şekillerde etkileşimegirmesi sağlanmaktadır.Araştırma 2004-2005 eğitim-öğretim yılında zmir ili merkezinde bulunan bir ilköğretimokulunda öğrenim gören 46 öğrenci üzerinde yürütülmüştür (Deney=23, Kontrol=23). Araştırmadaverileri toplamak amacıyla; uzman görüşü alınarak geliştirilen, güvenirlik katsayısı 0,72 olan ?BaşarıTesti? ve ?Kişisel Bilgi Formu? kullanılmıştır.Araştırma sonucunda; bilgisayar destekli fen öğretiminin, geleneksel öğretim yöntemine göreöğrenci başarısını arttırmada daha etkili olduğu saptanmıştır. Ayrıca, BDÖ yöntemi uygulanan deneygrubunda; cinsiyete göre, öğrenci gelişim düzeyleri arasında kız öğrencilerin lehine istatistiksel olarakanlamlı bir farklılığın olduğu bulgulanmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to research the effect of the computer assistedinstruction on student achievement in 6 th grade science course teaching.A computer assisted instruction software about ?Cell? subject in 6 th gradescience curriculum was developed by researcher. In the software, the subjects areexplaining with rich visual presentation and animations. The computer assistedinstruction software allow students? to make interaction with computer in differentways.The research was conducted as an experimental study according to the?pretest and posttest control group model?. In the research, computer assistedinstruction method is used in the experiment group and traditional teaching methodsare used in the control group.The research was studied in 2004-2005 education and training year on 46students (experiment group=23; control group=23) studying in zmir. To collect data;?Science Achievement Test? (r=0,72) and ?Personal Information Form? were used.To analyze data, t test and co-variance analysis were used to determine thesignificance of the mean values of achievements of the control and experimentgroups.As a result, it was determined that the computer assisted science instructioncompared to traditional instruction method improves the students? achievementsignificantly. Furthermore, girls? achievement in the experiment group weresignificantly higher than boys.