Basel II kriterlerinin Türk bankacılığında risk yönetimi ve denetim süreçleri üzerindeki etkisi ve örnek bir uygulama
Effect of the basel II formations on risk management and audit processes of the Turkish banking system and an example about Turkish bank
- Tez No: 189935
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. CENK AKKAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Basel II, Risk Yönetimi, Denetim Süreçleri, Basel II'nin Etkileri, Risk
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 178
Özet
Uluslararası piyasalarda, risk yönetim uygulamalarında ve denetimyaklaşımlarında meydana gelen önemli ölçüdeki değişiklikler sonrasında, yenisermaye standartlarının oluşturulması gerekmiştir. Bu faktörler sonucunda,?Basel II Yeni Sermaye Uzlaşısı?, daha hassas risk ölçümüne ulaşma amacıtaşıyan bir düzenleme olarak ortaya konulmuştur. Yeni düzenleme ile birliktebiribirlerini destekleyen üç ana blok oluşturulmuştur. Söz konusu bloklarlabirlikte, kredi riski ölçüm yöntemleri hassaslaştırılmış ve operasyonel riskölçümü oluşturulmuş ulusal denetim otoritelerinin denetimlerinin önemivurgulanmış ve bankaların kamuyu aydınlatma gereklilikleri belirlenerekpiyasa disiplini sağlanmıştır.Bu çalışmada, Basel II kriterlerin Türk Bankacılığı'nda risk yönetimi vedenetim süreçleri üzerindeki etkisi ile Basel II'ye geçiş yapmakta olan özel birTürk bankası'nın Basel II kapsamında gerçekleştirdiği değişiklikler ve BaselII'nin etkileri incelenmiştir.Araştırmamızda, Basel II'nin Türk Bankaları'nın risk yönetimi vedenetim süreçlerini önemli ölçüde değiştirdiği, ulusal denetim otoritesine yenisorumluluklar yüklerken, bankaların kamuya açıklama yapma sürecini dahakapsamlı hale getirdiği belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Since the international financial markets, risk management practices andsupervisory approaches each have undergone significant transformation, a newcapital accord formation is needed. As the consequence of these factors, ? BaselII The New Capital Accord? is formed in order to provide approaches whichare both more comprehensive and more sensitive to risks than the Basel IAccord. With the new framework, three mutually reinforcing pillars is set. Withthese pillars, the credit risk measurement methods are more elaborated andoperational risk measurement is introduced, the severity of national auditauthority applications is highlighted and market discipline through enhanceddisclosure by banks is increased.In this study, the effect of the Basel II formations on risk management and auditprocesses of the Turkish Banking System and the implemented amendments ofa private Turkish Bank which has begun to pass Basel II is analyzed.In our research, it is determined that, the Basel II has made significant changesin the risk management and audit processes of the Turkish Banks and expandthe scope of the disclosures of Banks to the public with giving newresponsibilities to the national audit authority.1) Basel II, 2) Risk Management, 3) Audit Procedures,Key World:4) Basel II Effects, 5) Risk