Türkiye'deki kültür balığı ihracatında sektörel dış ticaret modeli uygulaması
Implementing sectorel foreign trade model on the exportation of aquaculture in Turkey
- Tez No: 189936
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ONUR ÖZVERİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Su Ürünleri, Uluslararası İlişkiler, İşletme, Aquatic Products, International Relations, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Kültür Balıkçılığı, İhracat Modelleri, Pazarlama, Sektörel Dış Ticaret Şirketi, Akvatürk Firması Üzende Bir Çalışma, Aquaculture, Export Models, Marketing, Sectorel Foreign Trade Company, A Study on Akvaturk Company
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 145
Özet
Su ürünlerinin ülke ekonomisine olan büyük katkısının yanında dengelive sağlıklı beslenme konusunda hayvansal protein ihtiyacının karşılanmasındatemel bir gıda maddesi olması nedeniyle önemi her geçen gün artmaktadır.Dünyada, son yıllarda su ürünleri ticareti ivme alarak artış göstermektedir. Buartış ise; başta kültür balıkçılığı olmak üzere üretimdeki ve de talepteki artıştankaynaklanmaktadır. Üç tarafı denizlerle çevrili olan ülkemiz kültür balığıyetiştiriciliği açısından önemli bir potansiyele sahiptir. Bu kaynakların verimlive etkin bir biçimde kullanılarak kültür balıkçılığının arttırılması, ülkemizprotein ihtiyacının karşılanmasında olduğu gibi, ekonomiye kaynak ve istihdamkatkıları açısından da önemlidir. Üretim miktarı her geçen gün artan kültürbalığının iç pazarda tüketilmesi mümkün olamamakta ve yeni pazarlarınbulunması gerekmektedir. Üretimdeki artışın olumlu sonuçlar doğurabilmesiiçin iyi organize edilmiş pazarlama stratejilerinin oluşturulması ve pazarlamaorganizasyonunun kurulması gerekmektedir.Dünya ekonomisinde meydana gelen büyük değişmeler, özelliklegelişmekte olan ülkeleri daha fazla döviz geliri elde etmeye zorlamaktadır. Bubağlamda Türkiye'de ihracatı artırmak ve dağınık durumda olan ihracatadönük üretim yapan işletmeleri bir araya getirecek uygulamalara ağırlıkvermek zorundadır. Bunun sonucunda ortaya çıkan ve ihracatta bir örgütlenmemodeli olan Sektörel Dış Ticaret Şirketleri; sağladığı mali, teknik ve yasalavantajlar nedeniyle işletmelerin daha verimli çalışmasına zemin hazırlamıştır.Bu da ülke içerisinde tüketilemeyen ürünlere yeni pazarlar bulunmasını, orta veküçük ölçekli işletmelerin daha iyi organize edilmesini, ihracatın arttırılarakdaha fazla döviz gelirinin yurtiçine girmesini kolaylaştırmaktadır.Türkiye'de kültür balığı üretimi iç sularda ve denizlerde küçük ve ortabüyüklükteki işletmeler tarafından yapılmaktadır. Bu firmaların globalleşendünyadaki artan rekabet karşısında ihracat yapabilmeleri için çok iyi birşekilde örgütlenmeleri gerekmektedir. Bu tez kapsamında Akvatürk firmasıincelenerek, kültür balığı ihracatında Sektörel Dış Ticaret modeli üzerine biruygulama yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
Beside having an effect on country economy, seafood importance isincreasing day by day because of being a fundamental food product meeting theneed for animal protein on healthy and well nutrition. Seafood trade has beenincreasing accelaretionally in world in last years. This augmentation is derivedfrom increase on producement and demand especially in aquacultere. Ourcountry, covered by seas from three sides, has an important potential aboutaquaculture. Improving cultured fish by using this sources active andproductive is very important for its supplement to economy by source anddeploy besides meeting need for protein of country. It is not possible to consumeaquaculture that production amount is increasing every day in domestic marketand new markets should have been found. Well organized marketing strategiesand marketing organization should be established to generate positive resultsfrom this increase on production.Great changes happened in world economy are forced especiallydeveloping countries to gain more foreign exchange. In this connection Turkeyshould increase export and give seriousness to applications which makemanagements have production directed toward export come together. SectorelForeign Trade Managements also an organization model on export, as a resultcreate ground to managements to work more productive by financial, techniqueand legal advantages it provides. This facilitates finding new markets toproducts that can not be consumed in country, organizing small and middlemanagements better, providing more foreign exchange entry to country byincreasing exportAquaculture production is done in inland waters and seas by small andmiddle managements in Turkey. These firms should organize well to exportagainst increasing competition in a globalizing world. In scope of this thesis,firm Akvatürk is studied and an application on Sectorel Foreign Trade model inaquaculture export is done.