Milli Mücadele döneminde Karadeniz bölgesinden Anadolu içlerine Rum göçü
Greek immigration towards inside of Anatolia from Blacksea region in the period of national war
- Tez No: 189946
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. OKTAY GÖKDEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, Türk İnkılap Tarihi, History, History of Turkish Revolution
- Anahtar Kelimeler: Compulsory Migration, Greek, Orthodox Patriarchate, Pontus
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türkiye Cumhuriyeti Tarihi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 170
Özet
Mondros Mütarekesi ardından Karadeniz Bölgesinde Rumların artan ayrılıkçıfaaliyetleri Pontus ülküsüne odaklanmıştı. Yunanistan ile sıcak savaş halinde bulunanTBMM Hükümeti, Anadolu'ya en önemli giriş kapılarından Karadeniz sahilleriningüvenliğini sağlamak; Yunan ordusunun Karadeniz'e bir çıkartma yapmasınıengellemek ve bu bölgede mevcut olan asayişsizliğe son vermek için tedbir almakonusunda zorunlu kaldı. Yunanistan ve İngiltere'den destek gören Pontusçufaaliyetlere son vermek ve bölgede güvenliği sağlamak için ortaya konulan çözüm sahilRumlarının daha güvenli yerlere yerleştirilmeleri idi.12 Haziran 1921 tarihinde Doğu Karadeniz mıntıkasında bulunan önce erkekler veilerleyen süreçte kadın v çocuklar nakle tabi tutulurlar. Uygulama sırasında yaşananolumsuzluklar beklenmeyen sonuçlara yol açar ve Samsun Yunan donanmasının veRum Çetelerinin saldırısına açık hale gelir. Üstelik kadın ve çocuklar da dağakaçmışlardır. Ortodoks Patrikhanesi'nin ve Pontusçuların propagandası dolayısıylaAvrupalı devletlerden gelen notalar Türk yönetimini dış politikada zor durumdabırakmaya başlamıştı.Yaşanan olumsuzluklar ve gelen tepkiler nedeniyle beş ay sonra 21 Kasım 1921'deyine TBMM'nin kararı ile son bulur. Nakiller yoluyla yaklaşık yirmi beş bin Rum dahilesevk edilmiştir. Yunan kuvvetlerinin Büyük Taarruz sonrasından yenilip geri çekilmesibinlerce Rum'u göç etmek zorunda bırakmıştır. Anadolu'da kalmaya devam eden diğerRumlar ise Mübadele Sözleşmesiyle 1924 yılında Yunanistan'a giderler.Anahtar Kelimeler 1) Tehcir 2) Rum 3) Ortodoks Patrikhanesi 4) Pontus
Özet (Çeviri)
After the Mondros Armistice Greeks? clannish activities which had been increasingfocused on ideal of Pontus in the Black Sea Area. Government of Turkish GrandNational Assembly which had warm-war with Greece had to take measures to secureshares of the Black Sea which were one of the most important entrance doors forAnatolia, to protect the Black Sea from Greece Army and to end insecurity in this area.There was a solution to secure in this area and to end activities Greeks of shores moresafe paces.First Greek men then the other Greeks were sent to Anatolia by Executive Board?sdecision on 12th June of 1921 but it wasn?t like worth they had expected. During theseevents there were seen insecurity and some people?s abuses also these negativities werereacted. In addition, Samson get open position both gang?s attack and Greece Army?sattack because at escape of lots of Greeks and taking refuge in mountains and sendingwomen and children. This cause will have happened subject debate in assembly. TurkishGovernment?s foreign policy faced to face difficult position with European Countries?directives whose reason was The Orthodox Patriarchate?s propaganda.After five months these events were stopped by Turkish Grand National Assembly isdecision on 21st November of 1921 because at negativities and reactions. After GreeceArmy had last the Big Attack of Turks and had withdrawn lots of Greeks. Other Greeksgo to Greece in 1924 by compulsory exchange of populations between Greece andTurkey which was related to Lausanne.