Siyasal kültür-ideoloji-medya bağlamında, ulusal gazetelerin 2002 genel seçimleri öncesi gündem oluşturan siyasi nitelikli haberleri üzerine betimleyici bir araştırma.
In the context of political culture-ideology-mass media, a descriptive research on the political news cerating the agenda of the public newspapers before 2002 national elections.
- Tez No: 190031
- Danışmanlar: PROF.DR. MEHMET SAMİ DENKER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Siyasal Kültür, deoloji, Medya, Gündem Oluşturma, Manipülasyon, Political Culture, Ideology, Media, Creating Agenda, Manipulation
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 111
Özet
S YASAL KÜLTÜR-DEOLOJ-MEDYA BAĞLAMINDA, ULUSALGAZETELER N 2002 GENEL SEÇ MLER ÖNCES GÜNDEM OLUŞTURANS YAS N TEL KL HABERLER ÜZER NE BET MLEY C B RARAŞTIRMADilşad Şahin AcarÖZETçinde yaşadığımız toplumda siyasal sisteme ve siyasal hayata ilişkin duygu,düşünce ve tutumlarımızın ortaya çıkardığı Siyasal Kültür kavramı, toplumdantopluma farklılıklar gösterebilmektedir. Bireylerin, çocukluklarından başlayarak,ölümüne kadar devam eden süreçte, birtakım etkenler bireyi etkilemekte ve siyasaltoplumsallaşmasını şekillendirmektedir.deoloji Siyasal Kültür kalıpları içerisinde gelişir ve şekillenir. Bireyler,sahip oldukları siyasal kültürle uyumlu bir ideoloji sayesinde hedeflenen ortakamaçları gerçekleştirme arzusunu ortaya koyar. Böylece insanlar ortak sembollerkullanılarak, ortak duygu ve düşünceler etrafında toplanabilir.Günümüzde Kitle iletişim araçlarının artan önemine paralel olarak,bireylere yönelik birtakım ideolojik içerikli mesajlar da kitle iletişim araçlarıkullanılarak verilmektedir. Özellikle Yazılı ve Görsel basının bu konudaki rolüinkar edilemez bir hal almıştır. Toplumda bireyler tarafından benimsenen siyasalkültür doğrultusunda, medyanın habercilik işlevinde kullandığı birtakımyöntemler ve semboller, verilen haberi ideolojik bir içerik ile doldurmak suretiylekamuoyu gündemi oluşturabilmektedir.
Özet (Çeviri)
IN THE CONTEXT OF POLITICAL CULTURE- IDEOLOGY- MASS MEDIA,A DESCRIPTIVE RESEARCH ON THE POLITICAL NEWS CREATING THEAGENDA OF THE PUBLIC NEWSPAPERS BEFORE 2002 NATIONALELECTIONS.Dilşad Şahin AcarABSTRACTIn the society we live, the concept of Political Culture introduced by ourfeelings, thoughts and attitudes towards the political system and political life maydiffer from society to society. In the process from the childhood to the death of theindividuals, a certain number of factors affect the people and give shape to theirpolitical socialization.Ideology develops and is formed in Political Culture patterns. By the help ofthe ideology in harmony with the political culture they have, the people put forththe desire for realization of the common aimed targets. In view of that, by usingshared symbols, people may get together towards shared feelings and thoughts.Nowadays, in parallel with the increasing significance of the media, someideological messages directed towards the individuals are given by using the mediaas well. The role of the print and visual press in this matter particularly has cometo a state which is out of question. Some methods and symbols which are usingreporting news by media can form public opinion agenda with filling an ideologicalcontent to reported news which is assume by invidiuals in the society.