İlköğretim ikinci kademe öğretmenlerinin sınıf iklimi algılarının çok boyutlu olarak incelenmesi
  1. Tez No: 190098
  2. Yazar: HANDE SAĞLAM
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HALİL EKŞİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Sınıf iklimi, Ekoloji, Hizmet içi Eğitim, Düzen, Yaratıcılık, Class environment, Ecology, In-service training, Order, Innovation
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 256
Özet
Tezin konusunu eğitim yönetimi ve denetimi üzerine ekolojik bir çalışma alanıolan sınıf iklimi oluşturmaktadır. Araştırmada sınıf ikliminin öğrenme sürecindeki rolüve öneminin ortaya konması, ilköğretim ikinci kademe öğretmenlerin sınıf iklimi altboyutlarına ait algılarının çok boyutlu incelenmesi amaçlanmıştır.Araştırma ilköğretim ikinci kademe öğretmenlerinden İstanbul Anadoluyakasındaki 262 branş öğretmeni kapsanarak yürütülmüştür. Araştırmada ölçme aracıolarak ilişki ve de kişisel geliştirme ve oryantasyon ile sistem koruma ve geliştirmeboyutlarındaki katılım, arkadaşlık, öğretmen desteği, iş odaklılık, rekabet, düzen veorganizasyon, kuralların açıklığı, öğretmen kontrolü ve de yaratıcılık alt boyutlarınıkapsayan Sınıf İklimi Ölçeği kullanılmıştır.Araştırmada öğretmen algılarının demografik değişkenlere göre kişiselgeliştirme ve oryantasyon boyutunda daha fazla farklılaştığı ayrıca, alt boyutlardankuralların açıklığı ile düzen arasında (olumlu), yaratıcılık ile öğretmen kontrolü arasında(olumsuz) korelasyon bulunmuştur.Sınıf ikliminin bilhassa onun kişisel geliştirme ve oryantasyon boyutundakikonularının öğretmenlere hizmet içi eğitim şeklinde verilmesi ve bu alanda ülkemizdekiaraştırmaların artırılması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
The subject of the thesis is the class environment which is an ecological field ofstudy in the education management and control. Purpose of the research is to putforward the role and importance of class environment in learning process and multidimensional analyses of perceptions of the branch teachers in the second stage ofprimary education.Research covers 262 branch teachers in the second stage of primary education inAnatolian side of Istanbul. The tool of measure utilized is Class Environment Scale withrelationship, personal development and control dimensions with sub dimensions such asinvolvement, affiliation, teacher support, task orientation, competition, order-and-organization, rule clarity, teacher control and innovation.It is found that the perceptions of teachers in personal development subdimension of Class Environment Scale differ in greater extend than those of other subdimensions as per their demographic variables, and there exist high correlation betweencouples of sub dimensions like rule clarity and order-and-organization (positivecorrelation) besides innovation and teacher control (negative correlation).Provision of in-service training for the teachers on the subject of classenvironment and especially for the issues covered in its personal development subdimension is recommended together with the increase of researches on the subject in thecountry.