İctihatta hata isabet problemi
The problem of khata isabat in ijtihad
- Tez No: 190189
- Danışmanlar: PROF.DR. YUNUS APAYDIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: ctihad, Hata, sabet, Hakk, Ijtihad, Khatâ, Isâbat, Haqq
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İslam Hukuku Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 104
Özet
İctihatta Hata sabet Problemi isimli bu tez, Erciyes Üniversitesi Sosyal BilimlerEnstitüsü'nde Yüksek Lisans Tezi olarak sunulmuş olup, bir giriş, üç ana bölüm ve birsonuçtan oluşmaktadır.Birinci bölümde, ictihatta hata isabet tartışmasının temel kavramları olan ?ictihad?,?hata?, ?isabet/savab?, ?hakk? kelimelerinin tanımları yapılarak, ictihatta hata isabetprobleminde hangi anlamda kullanıldıkları açıklanmıştır.kinci bölümde, ictihatta hata isabet tartışmasının teorik temelleri üzerinde durulmuş, bubağlamda ictihatta hata isabet tartışmasının mahiyeti ele alınarak tartışmanın cereyanettiği alan belirtilmiştir. Bu bölümün ikinci kısmında ictihatta hata isabet tartışmasınıntarafları ile bu tarafların görüşleri gerekçeleriyle beraber açıklanmıştır.Üçüncü bölümde ise ictihatta hata isabet probleminin sonuçları incelenmiş, tartışmanınpratik sonuçları kısmında tartışmanın lâfzûliği ve günah meselesi ele alınmıştır. Bubölümün ikinci kısmında ise tartışmanın furu'a yansımaları örnekler verilerekincelenmiştir.Tez bir sonuç ve bibliyografya ile sona ermektedir.
Özet (Çeviri)
This thesis is entitled ?The Problem of Khatâ- sâbat in Ijtihad? and submitted for theMA degree at Erciyes University, Institute of Social Sciences. It consists of anintroduction, three main chapters and an evaluation.In the first chapter the meanings of the concepts of ?ijtihad? ?khatâ? ?isâbat/savab??haqq? are given and then the meaning they denote in ?the problem of khatâ-Isâbat inIjtihad? is explained.In the second chapter it is focused on the basics of the argument of khatâ-Isâbat inIjtihad. While the characteristics of the argument of khatâ-Isâbat in Ijtihad is dealt with,the points on which the argument taken place is determined. In the second part of thischapter, the sides of the argument of khatâ-Isâbat in Ijtihad and the opinion of thesesides are explained with their reasons.In the third chapter, the results of the problem of khatâ-Isâbat in Ijtihad are examined,and the practical results of the argument are given. Also in this chapter the problemwhether any sin is committed by the mujtahid in making ijtihad and whether theargument is a literal one or not is dealt with. In the second part of this chapter thereflections of the argument in furû are examined and examples are given.This thesis ends with an evaluation and a bibliography.