Erciyes Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi öğrencileri ile Mimarlık Fakültesi öğrencilerinin yaratıcı yetenek düzeyleri açısından karşılaştırılması
The comparison of creative ability level between Erciyes University Fine Arts Faculty and Architecture Faculty students
  1. Tez No: 190190
  2. Yazar: MEHMET KAYNAK
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. MUSTAFA ŞANAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Yaratıcılık, Yaratıcı Düşünme, Mimarlık ve Güzel SanatlardaYaratıcılık
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 108
Özet
Bu araştırmada Güzel Sanatlar Fakültesi öğrencileri ile Mimarlık Fakültesi öğrencilerininyaratıcılık düzeyleri değerlendirilmiştir. Öğrencilerin yaratıcılık özelliklerini ölçmek için,Torrance tarafından geliştirilmiş olan Torrance Yaratıcı Düşünme Testi ( T.Y.D.T. )kullanılmıştır.Araştırma, Erciyes Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi ve Mimarlık Fakültesi öğrencileri ilesınırlandırılmıştır.Araştırmada yaratıcı yetenek düzeyi açısından, Erciyes Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesiöğrencileri ile Erciyes Üniversitesi Mimarlık Fakültesi öğrencileri arasında anlamlı fark olupolmadığı araştırılmıştır. Araştırmada, yaratıcı yetenek düzeyi açısından, Erciyes ÜniversitesiGüzel Sanatlar Fakültesinin Resim, Müzik, Heykel bölümleri arsında fark olup olmadığı daaraştırılmıştır. Ayrıca öğrencilerin, T.Y.D.T. puanları cinsiyet değişkeni açısındanincelenmiştir.Araştırma beş bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde; problem durumu, amaçlar, önem vekonuyla ilgili araştırmalar yer almaktadır. İkinci bölümde; yaratıcılık kavramı ve tanımları,psikolojik ekollerin yaratıcılık kavramına bakış açıları verilerek, yaratıcılığın boyutlarıincelenmiş, literatür taraması sonucunda yaratıcılığın cinsiyet-yaş-eğitim-zekadeğişkenlerinden nasıl etkilendiği sunulmuş ve yaratıcılık, mimari ve sanat açısındanincelenerek mimar ve sanatçı arasındaki benzerlikler ve farklılıklar sunulmuştur. Son olarak,T.Y.D.T. ili ilgili genel bilgiler verilmiştir. Araştırmanın yöntem kısmını oluşturan üçüncübölümde; araştırmanın modeline, evrenine, örneklemine, verilerin toplanmasına, işlenmesineve analizine ilişkin bilgiler verilmiştir. Dördüncü bölümde; araştırma sonunda elde edilenbulgular, uygun istatistiksel yöntemlerle analiz edilerek tablolar halinde sunulupaçıklanmıştır. Araştırmanın beşinci bölümünde ise; bulgular literatür çalışmaları ışığındagenel olarak yorumlanıp, teori ve uygulamadaki önemi ile doğruluk değeri tartışılmış, eldeedilen sonuçlara göre öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
In this research , the creative ability level of Fine Art Faculty students and ArchitectureFaculty students have been evaluated . To evaluate the characteristics of creativity, TorranceCreative Thinking Test ( T.C.T.T. ) which was developed by Torrance was used.The research has been limited between these two faculties? students.Throughout the research, it has been searched to find out to see if there?s a meaningfuldifference between Fine Art Faculty students and Architecture Faculty students in terms ofcreative ability level. Also, in terms of creative ability level, it has been searched to find out ifthere?s difference among the other branches of Arts Faculty as painting, music, sculpture aswell. T.C.T.T. marks of students has been examined from the point of gender changability.The research consists of five sections. In the first section ; problem situation , aims ,importance and the scientific researches about creativity are found. In the second section; thefollowing subjects are replaced : creative concept and definitions , the creative conceptaccording to the pyschological theories, the dimensions of creativity, how creativity isaffected from gender, age, education and intelligence. Moreover, after creativity had beenstudied in terms of architecture and art, the similarities and differences between architects andartists were presented. Finally, the general information about T.C.T.T. has been given. In thethird section, which forms the method part of the research, the information about the model ofthe research, the extent of it, the examplification of it, the collection of data, the process andthe analysis of data have been given. In the fourth section, the findings which weredetermined in the end of the research have been analysed with the suitable statistical methodsand presented in pictures and explained. And in the fifth section of the research, the findingshave been generally interpreted in the light of literature, its importance upon both theory andpractice and its merit of truth have been discussed ; suggestions have been advised due to theacquired results.Key Words : Creativity, Creative Thinking, Creativity in Architecture and Fine Arts.