Din ve ahlak ilişkisine sosyolojik bir yaklaşım -İncesu örneği-
A sociological approach to relation between religion and moral values -in town of İncesu-Kayseri
  1. Tez No: 190197
  2. Yazar: HARUN SÜSLÜ
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. CELALEDDİN ÇELİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Sosyoloji, Religion, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Din, Ahlak, Değer, Örf ve Adet, Modernleşme, Şehirleşme, Gelenek, Kültür, Aile, Religion, Morality, Value, Custom, Modernisation, Urbanization, Tradition, Culture, Family
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Din Sosyolojisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 120
Özet
Din ve ahlak ilişkisini çeşitli yönleriyle incelediğimiz bu çalışmada, kaynak tarama,anket, kişisel görüşmeler ve mülakat yöntemleriyle elde edilen veriler anlama, yo-rumlama ve karşılaştırma ilkelerine bağlı olarak incelenmiştir. ?Yapısal-fonksiyonelteori?ye göre şekillenen çalışma durum tespiti niteliğindedir.Toplam iki bölümden oluşan bu çalışmada ilk olarak araştırma konusuyla ilgili kav-ramsal ve kuramsal çerçeve belirlenmiş, ardından araştırma alanının sosyo-kültürelözeliklerine ve araştırmanın bulgularına yer verilmiştir. kinci bölümde de dini veahlaki değerlerin toplum tarafından nasıl algılandığına, kitle iletişim araçlarının veteknolojik yapılanmanın bu değerleri nasıl değiştirdiğine değinilmiştir.Sonuç olarak kitle iletişim araçlarının gelişmesi, ulaşım ve haberleşme olanaklarınınartması, ncesu'nun önemli bir şekilde şehirleşme sürecinde olması bu ilçede ahlakideğerlerin değişmesini sağlamıştır.
Özet (Çeviri)
In this work, which we examine in different sides of relation between religion andmorality, datums got with the methods of source scanning, survey, personalinterviews and interview, are researched depend on understanding, explaining andcomparison of principles. This work which is shaped according to ?Structural-Functional Theory? is a property of situation research.In this work- totally consists of two parts- firstly; conceptual and theoretical linesrelated with research subject are determined, than the research area?s socioculturalstmetures and research?s findings are mentioned. In the religious and moral valuesare perceived by people and how the mass media vehicles and technologicaldevelopments change these values.Finally, development of mass media increases of arrival and communicationpossibilities, ncesu?s importantly in the process of urbanization provide the changeof moral values.