Nikolay Aleksandroviç Berdyaev'de ben ve objeler dünyası
Ego and objects of world in Nikolay Aleksandroviç Berdyaev
- Tez No: 190198
- Danışmanlar: PROF.DR. TURAN KOÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Felsefe, Religion, Philosophy
- Anahtar Kelimeler: Özgürlük, Varoluş, Süje, Objektifleşme, freedom, existence, subject, to be objective
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 84
Özet
Bu çalışmada, meşhur Rus din filozofu N. A. Berdyaev'in (1874-1948) hayatı, eserlerive düşüncesi ile onun ?Ya i Mir Obyektov? isimli kitabı temel alınarak ?süjeninobjektifleşmesi?ne ilişkin görüşleri incelendi.Berdyaev'in varoluş felsefesinde birbirine karşı duran iki dünya vardır: Birincisi ruh,özgürlük, numen, süje (kişilik, ?ben?); ikincisi, ampirik dünya, zorunluluk, fenomen veobje. Bu iki dünya birbirinden kopuk değildir; bunların arasında birbirini bağlayan birbağ vardır. Şöyle ki, ruh ve özgürlük numenal dünyadan fenomenal dünyaya geçer veorada faaliyette bulunur.Dünyada, ruhun fiilleri zaman ve mekân kanunlarına, sebep sonuç ilişkisine ve biçimselmantığa tabi olur. Böylece özgürlük objektifleşme sürecinde belli kayıtlar altına girer.Bununla birlikte, dünyada, objektifleşmenin karşısında duran bir başka başlangıç vardır,o da yaratmadır. Süje dünyayı yaratarak onu kendi içsel hayatına dâhil eder. Yaratımaeylemi, ruhun objeler dünyasına geçmesi demektir. Objektifleşme ruhun eylemlerisonucu meydana gelir, fakat kendisi o alana ait değildir; zira, o özgürdür. Her yaratmayeni bir objektifleşme fiilidir. Bu süreç dünya tarihinin anlamını ve gidişatını belirler.Sonuç olarak, varoluş zaman ve mekân sınırları içerisinde gerçekleşir; bundankurtulamaz. Geçmiş, şimdi ve gelecek, yani, zaman objektifleşmenin neticesidir.
Özet (Çeviri)
In this work, opinions of famous Russian, religious philosopher N. A. Berdyaev, related tobeing objective of subject, was studied basing on his life, works and ideas with his booknamed ?Ya i Mir Obyectov?.There are two worlds in the existence philiosophy of Berdyaev. First ones are soul, freedom,numen, subject (personality `ego?); second ones are emprical world, neccessity, phenomenonand object. These two world aren?t seperated from each other, because there is a link blindingbetween them. In such a way that, soul and freedom pass from numeral world to phenomenalworld and function there.In the world, actions of soul are subject to time and place rule, reason-result relation andformal logic. Therefore freedom is bound by restrictions in the time of being objective.Inaddition, there is another beginning against to be objective in the world that is known ascreation. Subject includes creation to its own inteior life. The action of creation means passingof soul to objective world. To be objective arises from the action of soul, but ıts own doesn?tbelong to that place, because it is free. Every ceration is a new being objective action. Thisprocess determines the meaning and conduct of the world?s history.In conclusion, existence realizes in the boarders of time and place, it can?t escape. Past,present and future, that is, time is the result of being objective.