37 numaralı Develi Şer'iyye sicili transkripsiyon ve değerlendirilmesi(H.1329-1332/M.1911-1914)
The transcripsion and of resarc of 37 Develi Şer'iyye register(H.1329-1332/M.1911-1914)
  1. Tez No: 190196
  2. Yazar: MEHMET FATİH KARADAĞ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. SEBAHATTİN SAMUR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Tarih, Sociology, History
  6. Anahtar Kelimeler: Osmanlı, slam Hukuku, Şeri'yye Sicili, Kadı, Develi, The Ottoman, slamic law, Kadi, Şer?i law courts, Develi
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İslam Tarihi ve Sanatları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 480
Özet
Tarih ; yazılı, sözlü ve kalıntı şeklindeki kaynaklara dayanarak geçmişe ışık tutan birbilimdir. Tarihin en önemli yazılı kaynaklarından biri de Şer'iyye Sicilleridir. Şer'iyyesicilleri, Osmanlı devletinde Kadı'ların verdiği hükümleri ve yazıya geçirilen diğerkayıtları içerirdi. Bir bölgenin kadısı her olayı , bir şahitliği ,bir hibeyi , bir ikrarımüracaat üzerine kayıtlara geçirirdi.Şer'iyye Sicilleri , Osmanlı Devletinin tarihi açısından en önemli kaynaklardan biridir.Osmanlı şer'iyye mahkemelerinde tutulan bu kayıtlar, o dönemdeki hukuki, ekonomik,dini, askeri ve idari uygulamalar hakkında bize ışık tutmaktadırlar. Ayrıca Osmanlınınyıkılmasından sonra yerine kurulan devletlerin tarihini Şer'iyye Sicillerini incelemedendoğru bir şekilde anlayamayız.Develi, Akdeniz ve ç Anadolu bölgeleri arasında bir köprü olması hasebiyle stratejikbir konuma sahiptir.O dönemlerde Develide Müslüman ve gayri Müslim halkınbirlikte yaşadığı mahalleler mevcuttu.Aynı zamanda Develi tarih boyunca bir çokmedeniyete tanıklık etmiştir.Şer'i mahkemelerde müslümanlar gayri Müslimlere, gayri Müslimler de Müslümanhalka şahitlik ve vekillik yapıyorlardı. 19. yüzyılda Müslüman halk genellikle tarım vehayvancılıkla uğraşırken, gayri Müslim halk ise ticaret ve zanaatla geçimlerinisağlıyorlardı.
Özet (Çeviri)
The history is a science that tries to light the way for the past, basing on written ,verbal remainal soursces. One of the most important written documents is the Şer?iyyeSicils. Şer?iyye Sicils contain the written recors and judgements that Kadis in theOttoman decide.The Kadi of aregion enters into the register every event ,forexample a witnessing a donation , a confession on aapplication .Şer?iyye Sicils are one of main sources of Ottoman .This documents that was keptin Şer?i law courts in Ottoman light the way for us about juridical, economical,religious, military and managerial applications.The history of states that wasfounded after demolishing of Ottoman is very difficult to understand unlessinvestigation of Şer?iyye Sicils.Develi had a stragetical position because of a bridge between Akdeniz region andinternal Anadol region .There were muslim and non-muslim districts at Develi.Develihad been give evidence many important civilizations. n Şer?i law courts, muslimswere witnessing for non muslims ; non muslims were witnessing for muslims.