Üniversite gençliğinin dini inanış ve davranışları (Erciyes Üniversitresi örneği)
Religious belief and behaviours of university younghood (a case study in Erciyes University)
- Tez No: 190205
- Danışmanlar: DOÇ.DR. ALİ KUŞAT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Psikoloji, Religion, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Üniversite Gençliği, Dini İnanç, Dini Davranış, Gençlik ve Din, University Youth, Religious Belief, Religious Behavior, Youth andReligion
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Din Psikolojisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 171
Özet
Ülkemizde üniversitede öğrenim gören gençlerin dini algılama ve davranış düzeylerinikonu edinen çalışmaların azlığı dikkate alınarak gerçekleştirilen bu araştırma,üniversitede öğrenim gören gençlerin dini inançları ve bu inançların onlarındavranışlarına nasıl yansıdığını konu edinerek ve elde edilen bulguları bilim alanları,cinsiyet, yaş, ailenin sosyo-ekonomik durumu, anne ve babanın eğitim durumu, dinibilgi düzeyi, gelecek beklentileri ve isyan etme düşüncesi gibi değişkenlerlekarşılaştırarak psikoloji biliminin bakış açısıyla yorumlamaya çalışmaktadır.Erciyes Üniversitesi Kampüsünde bulunan fakültelerden seçilen 220 kişilik birörneklem gurubuna anket uygulanarak elde edilen veriler SPSS programı iledeğerlendirilmiş ve Pearson x² testi ile frekans dağılımları yorumlanmıştır.Sonuçta ise;1. Üniversite gençliğinin büyük çoğunluğunun Allah inancı ile ilgili belli bir kararavardığı ve bu kararın rasyonel inanç yönünde olduğu,2. Öğrencilerin üniversite öncesi ile karşılaştırıldığında kısmen de olsa olumlu yada olumsuz bir inanç değişimi içerisinde oldukları,3. Üniversite öğrencilerinin dindarlık anlayışında, ibadet boyutundan ziyade tutumve bilgi boyutunun ön plana çıktığı,4. Öğrencilerin öğrenim gördükleri bilim alanlarının hakim atmosferi altındakaldıkları ve buna göre inanç, tutum ve davranışlarının oluştuğu,5. Kızların erkeklerden daha fazla geleneksel dini yaşama biçimlerine sahipoldukları,6. Üniversite öncesinde alınan dini eğitimin, üniversite ortamında inanç vetutumlarda farklılaşmalara sebep olduğu,7. Sosyo-ekonomik durum göz önüne alındığında öğrencilerin dindarlık anlayışlarıile gelir durumları arasında bir ilişkinin olduğu,8. Anne ve babanın eğitim durumlarının öğrencilerin dindarlık algıları üzerindekısmen de olsa etkili olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In Turkey there are less research subjected to the religious beliefs and practices ofuniversity younghood. Therefore this research concentrated to the religiousdevelopment of university young men from the point of their school year, gender,economical and educational level of their parents, their level of religious knowledge,their the most future intention, level of their anxiety.Two hundred and twenty students were chosen with random technique from the severalfaculties in Erciyes University. The prepared questionnaire were used to collect data,and evaluated with SPSS program. The significant data according to Pearson correlationtechnique were evaluated.According to the data, these results were obtained:1. University young reached a settled rational belief in God.2. According to their future life, a slight change in religious belief and attitudes hasbeen observed.3. Dimension of knowledge and ethical consequences of religiousness are founddominant.4. There has been observed that, the scientific disciplines are affective inreligiousness.5. Girls are found more accepted to the traditional religious understanding.6. The religious education which taken before university is found very dominant inthe mind of university young.7. Socio-economic level of parents are found very affective. As the economicallevel increases the interest in religiousness found decreases.8. The education levels of parents are also seen influential in the religiousness ofyoung people.