Gösteri toplumunun üniversite gençliğinin dini hayatı üzerindeki etkisi: Afyon Kocatepe Üniversitesi örneği
The effect of society of the spectacle on the religious life of university youth: The case of Afyon Kocatepe University
  1. Tez No: 743970
  2. Yazar: AYŞEGÜL GÜNEŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HÜSNÜ EZBER BODUR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Eğitim ve Öğretim, Sosyoloji, Religion, Education and Training, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Gösteri, Gençler, Dini Yaşam, Sosyal Medya, Gösteri Dindarlığı, Spectacle, Youth, Religious Life, Social Media, Hypocritical religiosity
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 106
Özet
Bu çalışma gençliğin dini hayatına, gösteri dünyasının yansımalarını konu edinir. Televizyondan, sanal medyaya, telefondan, metaverse çepeçevre etrafımızı saran gösterinin gençlerin dini yaşantısındaki bireysel ve toplumsal değişimlerini ortaya çıkarmayı amaçlamaktadır. Sanal dünya giderek hayatımızın her alanına nüfuz etmektedir. Gösteri çağı dijital bir zihniyet devrimi gerçekleştirmiştir. Gösteri kural koyucu, değiştirici ve dönüştürücüdür. Aynı özelliklere sahip din ile çatışma alanları ve sorunları ele alınıp incelenmiş, saha araştırmasıyla toplanan veriler ışığında analiz edilmiştir. Araştırma evrenini Afyon Kocatepe Üniversitesi oluşturmaktadır. Amaçlı örneklem yöntemlerinden, maksimum çeşitlilik örneklemesi kullanılarak derinlemesine görüşme tekniği uygulanmıştır. Gençlerin, kişisel sosyal, kültürel konulardaki fikirleri sorulmuş, kullandıkları semboller, gittikleri mekânlar, sosyal medya, tüketim alışkanlıkları, moda gibi konulardaki değişim ve dönüşümleri incelenmiştir. Sanal ve dijital bir çağı tecrübe ediyor oluşumuz konumuzu güncel kılmakta ve geleceğe dair bir takım öngörülerde bulunmamızı kolaylaştırmaktadır. Parçadan, bütün anlaşılmaya çalışılmaktadır. Ortaya çıkan bulgular hem gösteri dünyasının gençler üzerindeki etkilerini anlamaya hem de dini pratiklerde yapmış olduğu değişimleri fark etmeye yardımcı olacaktır. Gençlerin zihin dünyasındaki değişimler ve gündelik hayata yansımalarına ilişkin kanıtlara ulaşmak, hem onları doğru anlayabilmek hem de sosyoloji, din sosyolojisi gibi alanlardaki literatüre önemli katkılar sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
This paper deals with the reflections of the world of spectacle onto the religious life of the youth. It aims to reveal the individual and social changes in the religious life of the young people through impacts by the spectacle surrounds us all around on TV, social media, smart phones and metaverse. The virtual world has been increasingly permeating almost every aspect of our lives. The age of spectacle has brought about a revolution of digital mentality. The spectacle is prescriptive, adaptive and transformative. The conflict areas and problems with religion, having the same characteristics, were discussed and analyzed in the light of the data collected through field research. The population of the research is Afyon Kocatepe University. In-depth interview technique was carried out by using maximum variation sampling, one of the purposeful sampling methods. The young people were asked about their opinions on personal, social and cultural issues; and their changes and transformations in domains such as the symbols they used, the places they preferred, social media, consumption habits, and fashion were examined. The fact that we are involved in a virtual and digital age keeps our subject up-to-date and makes it smooth for us to make some predictions about the future. It is aimed to understand the whole from the sample. The findings will help both to understand the impacts of the world of spectacle on young people and to realize the changes/transformations it has made in religious practices. Having proofs about the changes in the mental world of young people and their reflections on everyday life will both help precisely understand the youth and provide significant contributions to the literature in disciplines such as sociology and sociology of religion.