Orta yaş döneminde psikolojik, dini inanış ve davranış özellikleri (Kayseri-Hacılar örneği)
Psychological, religious belief and behaviour features of middle age (a case study in Hacılar-Kayseri)
- Tez No: 190204
- Danışmanlar: DOÇ.DR. ALİ KUŞAT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Psikoloji, Religion, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Religiousness, Religious knowledge, Religious Belief, ReligiousBehaviour, Middle age anxiety
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 135
Özet
Bu araştırma orta yaş döneminde bulunan kişilerin temel inanç esaslarını onlarınpsikolojik yapıları açısından ele almaktadır. Bu dönemde inanma oranlarının oldukçayüksek olduğu görülmüştür. İnanç esasları kadar olmamakla birlikte özellikle oruçtutma ve kurban kesme ibadetleri başta olmak üzere, ibadetleri yerine getirme oranlarıda yüksek çıkmıştır. Kadınlar, ibadetleri yerine getirme açısından erkeklere göre dahadindardır. Dini bilgi düzeyi ile dini davranışları yerine getirme arasında anlamlı birilişki olup, dini bilgi düzeyi arttıkça dini davranışları yerine getirme oranının da arttığıtespit edilmiştir. Dindarlık düzeyi ile ölüm kaygısı arasında paralel bir ilişki olup,dindarlık arttıkça ölüm kaygısı da artmaktadır. Orta yaş döneminde dua oldukça önemliolup, dua etme davranışı yüksektir. Orta yaşlıların, bir ölüm olayında ya da amansız birhastalığa yakalanma durumunda ya da çeşitli nedenlerle ortaya çıkan sıkıntı vebunalımlarla başa çıkmada daha çok dinden yardım aldıkları, dinde teselli aradıklarıtespit edilmiştir. Orta yaş döneminde bulunan kişilerin ?Dünyaya niçin geldik??, ?Neyapacağız??, ?Sonuçta ne olacak?? gibi soruları zaman zaman sordukları belirlenmiştir.Ancak bu sorular, bir anlam arayışından daha çok kişinin kendi kendini dini anlamdabir hesaba çekmesi şeklinde olduğu görülmüştür.Anahtar Kavramlar: Dindarlık, Dini Bilgi, Dini İnanç, Dini Davranış ve Orta YaşBunalımı
Özet (Çeviri)
This research took into consideration the religious belief, behaviours and attitudes ofmiddle age from the perspective of their psychological features. In general the datashowed that, this age group was seen very religious. The commitment of religiouspractices (ibadet) especially fasting, and sacrifice are very common. Women arehigherthan men in fullfilment of religious practices. There is seen a positive associatinbetween the level of religious knowledge and fullfilmet of religious practices. As thereligious knowledge increases the interest in religious practices get common. There isalso found a positive relation between the religiousness and death anxiety. As thereligiousness increases the death anxiety is found increases. When middle age group getillnes they tried to cope with it by trying peace in religion, especially they praid to Godin this kind of difficult situations.Form time to time this age group was found to ask themselves these existantialquestions. ?Why are we created??, ?What do we do??, ?What will happen?? etc. Thesequestions were not found as an existantial or will to meaning questions. Rather thesequestions were asked to interrogate to understand their religiousness.