1980 sonrası çağdaş Türk sanatı üzerinden kültürel kimlik çözümlemeleri
Cultural identity analysis after 1980 on contenporary Turkish art
- Tez No: 190209
- Danışmanlar: Y.DOÇ. EMİNE YILDIZ DOYRAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Kültür, Kültürel kimlik, Çağdaş sanat, culture, cultural identity, contemporary art
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Resim-İş Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 261
Özet
Bu araştırmada, çağdaş Türk sanatı ve sanatçıları aracılığı ile Türkiye'de1980 sonrası ?kültürel kimlik? sorunu, kültür-kültürel kimlik gelişimi; Türk çağdaşsanat ve sanatçılar aracılığıyla incelenmiştir. Bu amaçla ülkemizde kültürün vekültürel kimliğin oluşmasındaki değişkenler tarihsel gelişim içinde ekonomik, sosyalve toplumsal girdilerin katkıları ile birlikte ele alınmıştır. 1980 sonrası Türksanatında, kültür, kültürel kimlik gibi kavramları ele alan sanatçılar ayrıntılı olarakirdelenmiştir. Aynı zamanda çağdaş sanatta sanatçıların kendi kültürel kimliklerinive içinde bulundukları toplumun kültür yapısını özümsemelerive sorgulama biçimleriele alınmıştır. Çağdaş sanatçıların, kişisel yaklaşımlarıyla oluşturdukları çalışmalarbağlamında Türk çağdaş sanatına katkıları açısından incelenmiştir.Çalışmada kültür, kültürel-kimlik, kültür-sanat gibi kavramlar ile Türkiye'dekültürel kimliğin oluşumundaki temel etkenler sorgulanmıştır. Bireylerin kültürelkimlikleri ve kültürün bir parçası olan toplumsal gelenekler, çağın ortamındanbeslenerek biçimlenmektedir. Tezimizde, öncelikle Türkiye'de çağdaş sanatınoluşumunu belirleyen tarihsel ve sanatsal dönüşümler ele alınmıştır. Dönemlerarasındaki kopuşlar ve süreklilikler sanat ortamının tanımlanmasında önemli verilersunmaktadır. Osmanlının köklü kültürel kimliği üzerine, Cumhuriyetimiz M. KemalAtatürk'ün önderliğinde toplumun geleneksel yapısındaki önemli değişimler ileçağdaşlaşmaya, yeniliğe ve değişime açık kültürel kimlik yapısına doğru yeniaçılımların başlama noktasıdır.1980 sonrası, dünyada özellikle kapitalizmin etkisiyle oluşturulmuş yapaykültürler ve tüketim toplumunun küreselleşmeyle birlikte evrensel bir kültüroluşumuna duyulan tepki temel alınmaktadır. Geçmiş kültür birikimini, bugünkü çağıyansıtan bakış acısıyla evrensel yapıtlara dönüştüren çalışmalar özellikle elealınmaktadır. Kültürel mirasını, yaşadığı çağı ve kendi kültürel kimliğini sorgulayan;bunu evrensel değerlerle ortaya koyabilen sanatçıların yapıtları da aynı yaklaşımlaincelenmiştir.Çalışmada, özellikle 1980-2006 yılları arasında çağdaş Türk sanatı ortamındaetkili olan sanatçılar ve bu sanatçıların kültürel kimlik sorgulamalarını ayrıntılıolarak incelenmiştir.Nitel özellik taşıyan bu araştırmada konu ile ilgili kaynak araştırmasıyapılmıştır. Ayrıca betimsel yöntemlerden biri olan yayın tarama tekniklerikullanılarak örnek resimlerden yararlanılmıştır.
Özet (Çeviri)
This reseearch, analyses the culture-cultural identity development of the yearsafter 1980 in Turkey through the Turkish contemporary art and artists. The variableswhich forms the culture and cultural identity in our country constitute with the aidsof economical and social inputs in historical development. In arts after 1980; it isespecially mentioned on the artists considering the concepts about culture, culturalidentity. However, in contemporary arts; the interrogation and the assimilation of theartists of their own cultural identity and assimilation of the culture form of thesociety they live in analysed. The contemporary artists? contribution to the TurkishContemporary Art is analysed.By examining the concepts culture, cultural identity and culture-art, the mainfactors effecting forming of the cultural identity are considered. Cultural traditionsand cultural identitiy of individuals formed by the cause of reflection of culture areshaped by the effect of their age. At this point, stages of art?s forming, consideredfrom the historical view; they dwelt on the developments which are reflected aschanges to the other age. Our republic is the starting point of new ideas; importantchanges in public?s traditional form to the contemporaneousness and cultural identityform open to the renewal and changes.After 1980, with the reaction to the artificial cultures formed by the effect ofcapitalism and universal culture with the globalism, we have analysed the universalworks which transforms the past culture accumulation to the today? contemporaryview. The artists? works which reflects their cultural inheritance, age she/he is livingin and questioning his/her cultural identity are also analysed.The research dwells on the artists worked between 1980-2006 and theirWorks on culture, cultural identity.For this research which is qualitative, literature scanning is done.