Resim sanatında özgün artistik ifade arayışları ve ayrıntının irdelenmesi
The search of authentic expression and being investigated of the detail in the art
  1. Tez No: 190210
  2. Yazar: BERATİYE KARAYAKA AYDIN
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ. MAHMUT ÖZTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Güzel Sanatlar, Sanat Tarihi, Education and Training, Fine Arts, Art History
  6. Anahtar Kelimeler: Art Education, Art Class Practices, Detail, Authentic ArtisticExpression Searches
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Resim-İş Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 244
Özet
Bu araştırma, Batı resim sanatı tarihinde, sanatçının ve sanatın özgün artistikifade arayışlarını ve Batı-Türk resim sanatı örnekleriyle, özgün artistik ifadedebiçimsel ayrıntıların irdelenmesini içermektedir. Özgün artistik ifade arayışları veayrıntıların irdelenmesi kapsamında; Rönesans Döneminden Modern dönemekadar olan Batı resim sanatı tarihsel süreci dikkate alınmıştır.Araştırmanın, özgün artistik ifade arayışlarında biçimsel ayrıntıların sanateğitimindeki etkisi, Abant zzet Baysal Üniversitesi Eğitim Fakültesi Resim şAnabilim Dalı Yrd.Doç. Mahmut ÖZTÜRK' ün Resim Ana Sanat Atölyesine ait birgrup öğrencinin uygulamalarında ki ayrıntı çözümlemeleri ile ilişkilendirilmiştir.Resim Anasanat Atölye öğrencilerinin özgün artistik ifade arayışını içerenuygulamalarda bireysel farklılıkların biçimsel ayrıntılarda görülmesi vegösterilmesi amaçlanmıştır. Çalışmanın amacı, sanat alanında uygulayıcı ve izleyiciolarak yer alan kişileri bireysel ayrıntıların özgün kimliğe katkısı konusundabilgilendirmektir.Araştırma, Rönesans'tan Modern sanata kadar ki sanat tarihsel süreçtesanatçının özgün artistik ifade arayışları, Abant zzet Baysal Üniversitesi EğitimFakültesi Resim ş Eğitimi Anabilim Dalı Yrd.Doç. Mahmut ÖZTÜRK Resim AnaSanat Atölyesinde (1998-2006 ) özgün bir artistik ifade ve ayrıntıcı bir tutumsergilediğine inanılan bir grup öğrenci ve Beratiye KARAYAKA AYDIN'ın,biçimsel ayrıntıların özgün kimlik oluşumuna katkısı ile sınırlandırılmıştır.Nitel özellik taşıyan bu araştırmada gerekli bilgiler için kaynak ve alanaraştırması yapılmıştır. Betimsel yöntemlerden yayın tarama tekniklerindenyararlanılarak örnek resimler kullanılmıştır.Anahtar kelimeler : Sanat eğitimi,atölye uygulamaları , ayrıntı,özgün artistikifade arayışları
Özet (Çeviri)
This search contains the historical process of the artist?s authentic expressionsearch and the example of West-Turk art the importance of authentic expressionsearches in the art education, the individual orginality process of the art students intheir practices in the history of the west art. n this search, the historical process ofthe west art from the Renaissance to the Modern art in the extent of the authenticartistic expression searches is emphasized.The importance of authentic Artistic expression searches in the art educationincludes the practices of Yrd. Doç. Mahmut Öztürk?s students in Abant zzet BaysalUniversity, the Faculty of Education and the Department of Art. At this practise isaimed for which contains the authentic Artistic Expression Searches of the faculty ofEducation and the department of Art?student, to be show and seen of individualdifferences to formal details. The aim of investigation is to inform people who takeplace in the art area both as someone who puts it into practice and as a wiever aboutthe contribution of individual differences to the authentic identity formationThis search is limited with the contribution of individual differences to theauthentic identity formation Beratiye KARAYAKA AYDIN of and group ofstudents who are believed them to show the authentic expression searches beetweenthe years of 1998 and 2006 in Abant zzet Baysal University, the faculty ofEducation and the Department of Art in the class of Yrd. Doç. Mahmut Öztürk andthe authentic artistic expression searches of the artist from the Renaissiance to theModern art in the process of the historical art.In this search which bears the qualitative feature , some source and subjectsearches have been applied for the necessary information .Some illustrations havealso been used by using the source searching techniques among the descriptionalmethods.