Ortaöğretim okullarında yöneticilerle öğretmenler arasındaki örgütsel çatışma ve uzlaşma alanları -Bolu ili örneği-
Organizational conflict and compromise fields between administrators and teachers at high schools
- Tez No: 190221
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. BAHRİ AYDIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Çatışma, Okul yöneticisi, Örgütsel çatışma, Uzlaşma, Compromise
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 141
Özet
Bu araştırma, resmi ortaöğretim okullarında görev yapan öğretmen veyöneticiler arasındaki çatışma alanları ve bu çatışma alanlarında ne derece uzlaşmasağlandığını belirlemeyi amaçlamaktadır.Araştırma, Bolu ili merkezi ortaöğretim okullarında çalışan, tesadüfi örneklemeyöntemi ile belirlenen 300 öğretmen ve 55 yönetici üzerinde yapılmıştır. Bunun içingerekli olan veriler, Yiğit'in (1996) geliştirdiği ölçek kullanılarak hazırlanmış veSPSS programında çözümlenmiştir. Öğretmen ve yöneticilerin çatışma ve uzlaşmaalanlarını belirlemek için her bir ifadeye ilişkin; yüzde, frekans, aritmetikortalama, standart sapma kullanılmıştır. Alınan yanıtlarda yöneticiler veöğretmenlerin yanıtları arasında anlamlı bir fark olup olmadığını belirlemek içinbağımsız örneklemler için t testi (Independent Samples T Testi) ile analizedilmiştir.Genel olarak, ortaöğretim okulu yönetici ve öğretmenlerinin çatışmadüzeylerinin; X :2.79 ile ?Az?, çatışma yaratan konulardaki uzlaşma durumlarınınise X :4.07 ile ?Orta? düzeyinde olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The present study has aimed to determine the conflict fields between teachersand administrators on duty at official high schools and their compromise levels at theseconflict fields.Data have been collected from the groups of randomly selected 300 teachers and55 administrators on duty at high schools in Bolu city center. The data for the presentstudy have been collected by means of the measure developed by Yiğit (1996) andanalyzed by SPSS program. For determining the levels of conflict and compromisebetween teachers and administrators; per-cent, frequency, mean and standard deviationhave been used for each statement. An independent samples t test has been used foranalyzing and determining whether or not there is a significant difference between theanswers of teachers and those of administrators.Generally, it has been determined that teachers and administrators on duty athigh schools have ?little? conflict level ( X :2,79), and they have ?medium?compromise level ( X :4.07) in conflicting issues.Conflict, School administrator, Organizational conflict,