İlköğretim ikinci kademede Türkçe dil bilgisi öğretimi üzerine bir araştırma
A research on Turkish grammer education in second level primary schools
- Tez No: 190222
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. MUHAMMET SANİ ADIGÜZEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Türkçe öğretimi, dil bilgisi öğretimi, yöntem, Turkish education, grammer education, method
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 210
Özet
Türkçenin doğru kullanılması ve varlığını sürdürmesi, etkili bir dil bilgisiöğretimi ile mümkündür. Bu sebeple dil bilgisi öğretimi, tesadüflere bırakılamayacakkadar büyük bir öneme sahiptir. Sahip olduğu öneme rağmen Türkçe dil bilgisiöğretimi yeterli seviyede gerçekleştirilememektedir. Dil bilgisi öğretimi sadece bilgisunumu olarak görülmekte; sunulan bilgilerin davranışa dönüştürülerek uygulamayageçirilmesi ihmal edilmektedir. Bu çalışmada dil bilgisi öğretiminin öğrenme-öğretme süreci içerisinde daha verimli bir şekilde gerçekleştirilmesini sağlayacakyöntemler araştırılmış ve bu yöntemler kullanılarak ders plânı örneklerihazırlanmıştır.Çalışma, dört bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde dil ve dil bilgisikavramları üzerinde durulmuş; dil bilgisi öğretiminin önemine, Türkçe öğretimiiçerisindeki yerine, bu alanda yaşanan sorunlara, bu sorunlara çözüm olarakdüşünülen önerilere ve dil bilgisi öğretirken temel alınan ilkelere değinilmiştir. kincibölümde yöntem konusu ele alınmış; dil bilgisi açısından yöntem seçiminin önemi vegerekliliği belirtilerek dil bilgisi öğretiminde kullanılan yöntemler özellikleriylebirlikte açıklanmıştır. Üçüncü bölümde dil bilgisi öğretiminde kullanılan yöntemleresas alınarak hazırlanmış ders plânı örneklerine yer verilmiş; dil bilgisi öğretimi içinuygun öğrenme-öğretme ortamları oluşturulmaya çalışılmıştır.Sonuç ve önerilerin bulunduğu son bölümde ise dil bilgisinin soyut bilgiyığını olarak görüldüğü ve kalıcılıktan uzak bir şekilde öğretildiği ortaya konulmuş;dil bilgisi öğretiminin hedeflediği davranışların, uygulama boyutuna geçemediğisonucuna varılmıştır. Bu sorunun Türkçeye verdiği zarar göz önünde bulundurulmuş;çözüm olarak eğitim kurumlarında Türkçe dil bilgisi öğretiminin uygun yöntemlerleve özenli uygulamalarla yapılması gerektiği vurgulanmıştır. Bu amaçla Türkçe dilbilgisi öğretimine ilişkin önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The proper use of Turkish and existence of it is possible with the education ofgrammer. For this reason, the education of grammer has a vital importance. Despiteits importance, the education of Turkish grammer is not achieved as much asexpected. It seems as a lecture; the application of the information turned tobehaviours has been ignored. In this study, the most benefit methods in the period ofgrammer are studied and the examples of lesson plan are prerared by applying thesemethods.The study is composed of four section. In the first section, language and itsconcepts have been examined; the importance of gramer education, its importance inTurkish education, the problems in this area, the suggestions for this problems andthe major principle in language education have also been mentioned. In the secondsection, the methods have been considered, the importance and the necessity of thechoice of methods in terms of grammer have been stated and the methods used ingrammer education has been explained whit its properties. In the third section,example lesson plans based on the mentioned methods have been discussed; theproper educationel area has been tried to hoppen.In the last section including the conclusion and suggestion, it seems thatgrammer is just an abstract information mass and it is explained that it is taught in atemporary way; it is concluded that the aimed behaviours of language teaching hasnot been able to applied succesfully. The harm of this problem to Turkish has beenconsidered; it is emphasized that the education of Turkish grammer should be donewith suitable methods and proper applications as a solution in educational instituans.For this reason, the suggestions related to Turkish grammer teaching have beenoffered.