Okuma becerisini çözümleme yöntemi ile kazanan ilköğretim okulu ikinci sınıf öğrencilerinin okuduğunu anlama, okuma hızı ve okumada doğruluk düzeyleri
Levels of students, are in second year in primary schools, acquiring reading skill through analysis method on understanding whatever read, reading speed and accuracy on reading
  1. Tez No: 190220
  2. Yazar: ÖZNUR YILMAZ
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. SÜLEYMAN ÇELENK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Çözümleme Yöntemi, Okuduğunu Anlama, OkumadaDoğruluk ve Okuma Hızı, Analysis method, understanding whatever read, Accuracy onreading and reading speed
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sınıf Öğretmenliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 105
Özet
Bu araştırmada okuma becerisini çözümleme yöntemiyle kazananilköğretim okulu ikinci sınıf öğrencilerinin okuduğunu anlama, okuma hızı veokumada doğruluk düzeylerini saptamak amaçlanmıştır. Ayrıca öğrencilerin okumabecerisi düzeyinin cinsiyet, ailenin eğitim ve gelir durumuna göre değişipdeğişmediği de ortaya konmuştur.Araştırmanın örneklemini, 2005-2006 öğretim yılında Bolu ili merkez ilçedeyer alan resmi ilköğretim okullarındaki 150 ikinci sınıf öğrencileri oluşturmaktadır.Araştırmanın problemine ilişkin veriler, araştırmacı tarafından hazırlanan,öğrencilerin okuduğunu anlama puanları için geliştirilen okuduğunu anlama testi,okumada doğruluk düzeylerini saptamaya yönelik gözlem formu, okuma hızı testi veailenin sosyo-ekonomik şartları ile ilgili bilgi edinmek için hazırlanan formdan eldeedilmiştir.Araştırma verileri çözümlemede; düzeyleri belirlemek için aritmetikortalama, frekans ve yüzde yöntemleri; okuma becerileri düzeyinin cinsiyet, ailenineğitim ve gelir durumuna göre değişip değişmediğini ortaya koymak içinde anovatesti kullanılmıştır.Araştırmada elde edilen bulgulara göre; okuma becerisini çözümlemeyöntemi ile kazanan ilköğretim okulu ikinci sınıf öğrencilerinin okuduğunu anlamadüzeyleri ortalama düzeyde; ancak okuma hızı ve doğru okuma düzeyleri ortadüzeyin altında olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Öğrencilerin okuma becerisi düzeyi;cinsiyet, anne-babanın eğitim seviyesi ve ailenin gelir durumuna göredeğişmemektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, it was purposed to determine levels of students acquiringreading skill through analysis method on understanding whatever read, reading speedand accuracy on reading. Furthermore it has been introduced whether level ofreading skill of the students changes according to sex, educational and income statusof the family.Sampling of the research is consisted of 150 second year students in primaryschools located in central district of Bolu in 2005-2006 educational year.Data regarding the problem of the research have been obtained from test forunderstanding whatever read which was improved for points of student forunderstanding whatever read; observation form aimed to determine accuracy levelson reading; reading speed test and the form prepared to get information regarding thesocio-economical conditions of the family.Anova test was used for arithmetical average, frequency and percentagemethods to determine the levels and to introduce whether reading skill level changesaccording to sex, educational and income situation of the family in analyzing the datain the research.According to the findings obtained from the research; it was found that levelsof the students who gained reading skill through analyzing method on understandingwhatever read is on average level; however their reading speed and accurate readinglevels is below the middle level. Level of the students for reading skill does notchange according to educational level of the parents or income situation of thefamily.