A study of cloze and multiple-choice tests for measuring reading comprehension of preparatory students
Hazırlık öğrencilerinin okuduğunu anlamayı ölçmede çıkartmalı ve çoktan seçmeli testlerle ilgili bir çalışma
  1. Tez No: 190235
  2. Yazar: AYDIN ŞAHİNDOKUYUCU
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. MUHSİN KARAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Dilbilim, Linguistics
  6. Anahtar Kelimeler: Çoktan seçmeli test, çıkartmalı test, okuduğunu anlama, the multiple-choice test, the cloze test, reading comprehension
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
Okuduğunu anlamayı ölçmek için birçok yol vardır. Bu sebepten ötürüokuduğunu anlamayı ölçmek her zaman tartışa konusu olmuştur. Okuduğunuölçmede çoktan seçmeli ve çıkartmalı test türü genellikle değişik sebeplerden dolayıtercih edilir; çoktan seçmeli test genellikle objektiftir, pratiktir ve aynı zamandapuanlaması kolay ve güvenilirdir. Teste girenlerin sayısı çok fazla olduğunda bu testtürü çok ekonomiktir. Bununla beraber, çoktan seçmeli bir test hazırlamak zor vekarmaşıktır.Bir tür boşluk doldurma aktivitesi olan çıkartmalı test, öğrencilerinokuduğunu anlama becerilerini ölçmede de kullanılır. Bu tür testi hazırlamak vepuanlamak genelde kolaydır. Bu test türünde öğrencilerin her boşluk için doğrukelimeyi ya da uygun bir kelimeyi bulmaları gerekmektedir. Amaç öğrencilerin dilbilgilerini kullanmaları ve geliştirmeleridir.Bu çalışmada çoktan seçmeli ve çıkartmalı test türleri incelenmiş, okuduğunuanlamayı ölçmede bu iki testin etkinliği tartışılmıştır.Çoktan seçmeli ve çıkartmalı test birbirleriyle ve deneklerin Dil-Mer'de sonara sınavında okuma kısmından aldıkları puanlarla karşılaştırılıp aralarında bağlantıolup olmadığı incelenmiştir. Bu iki test arasında ve aynı zamanda bir dış ölçme aracıolan Dil-Mer okuma sınavı sonuçları arasında bağlantı olup olmadığı SPSS'dePearson Product Moment Correlation ve Spearman's Rank Order Correlation ileincelenmiştir.Elde edilen sonuçlar çoktan seçmeli test, çıkartmalı test ve Dil-Mer okumasınavının orta zorlukta olduklarını gösteriyor. Katsayıların yüksek ve manidar olmasısebebiyle bu üç test türünün öğrencilerin okuduğunu anlama becerilerini benzerbiçimde ölçtüklerini söyleyebiliriz. Bir bakıma çoktan seçmeli test ve Dil-Merokuma sınavının çıkartmalı testten daha kolay olduğunu söyleyebiliriz.Çoktan seçmeli testte değişim katsayısının yüksek olması çoktan seçmelitestin okuduğunu anlama becerilerinde öğrenciler arasındaki farkı daha iyi belirlediğive çoktan seçmeli testin öğrencilerin okuduğunu anlama becerilerini daha iyi ölçtüğübiçiminde yorumlanabilir.
Özet (Çeviri)
There are several ways to test reading comprehension. For this reason, how totest reading comprehension has always been argued. In measuring readingcomprehension, the multiple-choice test and the cloze procedure are usuallypreferred for various reasons; the multiple-choice test is usually objective, practical,and also easy and reliable to score. It is very economical when the number of testeesis too high. However, it is generally difficult and complicated to construct a multiple-choice test. It takes too much time and effort.The cloze procedure-a gap-filling activity- is also used in measuringstudents? reading comprehension abilities. It is usually easy to construct and mark.Students are supposed to guess the correct word or find a suitable word for each gap.The aim is to help students use and develop their knowledge of the language.In this study, the multiple-choice test and the cloze procedure have beeninvestigated. The effectiveness of these test techniques as a measurement of readingcomprehension is discussed.The multiple-choice test and the cloze procedure have been compared andcorrelated with each other and also with the Dil-Mer reading exam scores that thesubjects got in the last achievement exam. A correlation analysis has been donebetween these two tests and an external measurement; that is, the Dil-Mer readingexam scores with the Pearson Product Moment Correlation and Spearman?s RankOrder Correlation.The results showed that the multiple-choice test, the cloze procedure and theDil-Mer reading exam were of medium difficulty. As the coefficients are highenough and significant, we can say that these three tests (the multiple-choice test, thecloze test and the Dil-Mer reading exam) measure students? reading comprehensionabilities in a similar way. We can say that the multiple-choice test and the Dil-Merreading exam seem somewhat distinguishes the differences among students betterthan the cloze test.As the coefficient of variation is high at the multiple-choice test, it can beinterpreted that the multiple-choice test distinguishes the differences among studentsfor reading comprehension abilities and measures the students? readingcomprehension abilities better.