Fizik dersinde, bilgisayar destekli eğitimin öğrencilerin erişisine, derse karşı tutumlarına ve kalıcılığa etkisi
The effects of the computer based education to the intelligence of the students to their attitudes towards the lesson and to it's lastingness in physics course
  1. Tez No: 190236
  2. Yazar: SEÇİL TEKMEN
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. MERİÇ KANBUR TUNCEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Bilgisayar, Fizik Eğitimi, Bilgisayar Destekli Eğitim
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 141
Özet
Bu araştırma, ortaöğretim 9. sınıfta verilen fizik dersinde Bilgisayar DestekliEğitimin öğrenci erişisine, derse karşı tutumlarına ve kalıcılığa etkisini incelemekamacı ile yapılan deneysel bir çalışmadır.Araştırma, zmir ili Aliağa ilçesi Mesleki ve Teknik Eğitim Merkezi Lisesi'ndeki 9E ve 9D sınıflarına uygulanmıştır. Sınıflar random yolla 9E sınıfı deney ve9D sınıfı kontrol grubu olarak belirlenmiştir. Araştırmada deney grubuna BilgisayarDestekli Eğitim uygulanırken kontrol grubunda geleneksel yolla öğretim yapılmıştır.Deney ve kontrol grupları oluşturulurken; önkoşul davranışları ölçmekamacıyla geliştirilmiştir. Fizik Başarı Testi, Fizik Dersi Tutum anketinden alınanpuanlar ve birinci dönem fizik notları göz önünde bulundurularak gruplardenkleştirilmeye çalışılmıştır. Araştırmada verileri toplamak için, bilişsel alandakibilgi, kavrama ve uygulama erişileri ve kalıcılığı ölçmek için Fizik Başarı Testi;derse karşı tutumları ölçmek için Fizik Dersi Tutum Anketi kullanılmıştır. VerilerSPSS 10.0 for Windows paket programında aritmetik ortalama, standart sapma,bağımsızlık“t”testi gibi istatistiksel yöntemler kullanılarak çözümlenmiştir.Bu araştırmada elde edilen bulgulara dayanılarak aşağıdaki sonuçlar ortayaçıkmıştır:1. Fizik dersi BDE ile yapılan deney grubunun bilgi düzeyi erişi puanıortalaması ve geleneksel öğretimin yapıldığı kontrol grubunun bilgi düzeyi puanıortalaması arasında deney grubu lehine anlamlı bir fark bulunmamıştır.2. Fizik dersi BDE ile yapılan deney grubunun kavrama ve uygulamadüzeyi erişi puan ortalaması ve geleneksel öğretimin yapıldığı kontrol grubununuygulama düzeyi erişi puan ortalaması arasında deney grubu lehine anlamlı farkbulunmuştur.3. Fizik dersi BDE ile yapılan deney grubunun toplam erişi puan ortalamasıve geleneksel öğretimin yapıldığı kontrol grubunun toplam erişi puan ortalamasıarasında deney grubu lehine anlamlı fark bulunmuştur.4. Fizik dersi BDE ile yapılan deney grubunun tutum puan ortalaması vegeleneksel öğretiminin yapıldığı kontrol grubunun tutum puan ortalamaları arasındadeney grubu lehine anlamlı fark bulunmuştur.5. Fizik dersi BDE ile yapılan deney grubunun kavrama ve uygulamadüzeyi kalıcılık ortalamaları ve geleneksel öğretim yapılan kontrol grubunun bilgi,kavrama düzeyi kalıcılık ortalamaları arasında anlamlı fark bulunmamıştır.6. Fizik dersi BDE ile yapılan deney grubunun bilgi düzeyi ve toplamkalıcılık ortalaması ve geleneksel öğretim yapılan kontrol grubunun uygulama düzeyive toplam kalıcılık ortalaması arasında deney grubu lehine anlamlı fark bulunmuştur.Çalışmanın sonunda bu sonuçlara göre fen/ fizik eğitimiyle ilgili önerilerdebulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
This is an experimental study in order to invastigate the effects of thecomputer based lessons to the comprehension,the attitude to the lesson and theduration that it last for the students who are studying at secondary school 9th gradephysic course.The study has been executed in 9E and 9D classes at Aliağa Vocationaland Technical Education Center High School in zmir. The classes were randomlydetermined as 9E experimental and 9D control group.During the study whilecomputer based education was being applied to the experimental group, the controlgroup was educated traditionally.It has been developed to measure the precondition attitudes while formingexperimental and contol groups. Physic achievement test, the groups were tried tomake equal by considering the score taken from physic lesson attitude survey andfirst term physic grades.In order to gather the data, the knowledge in the intelligence area,comprehension and application intelligence and the physic lesson to measure it?slasting. In order to meassure their attitudes towards the lesson, physic lesson attitudesurvey was used. The data has been analyzed by using statistical methods like SPSS10.0 for windows arithmetic average package programme, standart deviation,independency `t? test.Depending on the findings on this study,these results have been found:1. No meaningful difference has been found between the experimentalgroup average knowledge score level and the control group avarage knowledge scorelevel in favour of experimental group.2. A meaningful difference has been found between the experimental groupaverage comprehension and application score level and the control group avaragecomprehension and application score level in favour of experimental group.3. A meaningful difference has been found between the experimental grouptotal average intelligence score and the control group total average intelligence scorein favour of experimental group.4. A meaningful difference has been found between the experimental groupaverage attitude score and the control group average attitude score in favour ofexperimental group.5. No meaningful difference has been found between the experimentalgroup knowledge, application level and the control group knowledge, averagecomprehension level.6. A meaningful difference has been found between the experimental groupaverage comprehension level and average total lasting and the control groupapplication level and average total lasting in favour of experimental group.Considering the results,there has been suggestions about physic educationat the end of the study.KEY WORDS: Computer, Physic Education, Computer Based Education