Elektrik bölümü öğrencilerinin işletmelerde yaptıkları yaz stajının yararlılık düzeyinin belirlenmesi
  1. Tez No: 190263
  2. Yazar: METİN BİLA
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. BERİL SİPAHİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: İşletmelerde yaz stajı, stajın yararlılık düzeyi, staj etkinliği, stajınönemi, usta öğretici, mesleki eğitim, Summer internship in companies, the worthwhileness level of the internship, effectiveness of internship, importance of internship, skilled workmen, vocationaleducation
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 133
Özet
Ülkemizin, hızla gelişen teknolojiye ayak uydurabilmesi için, yüksek kalitede meslekieğitime ihtiyacı vardır. Bu araştırma, mesleki eğitimin önemli unsurlarından olan yaz stajıuygulamasının, elektrik bölümü için yararlılık düzeyini araştırmak ve mevcut durumuniyileştirilmesine yönelik öneriler oluşturmak amacı ile yapılmıştır. Araştırmada; giriş, konuile ilgili araştırmalar, metodoloji, bulgular ve yorumlar, sonuç tartışma ve öneriler olmaküzere beş bölüm vardır.Araştırma, yaz stajı uygulayan Anadolu Teknik, Teknik ve Anadolu Meslek Liselerininelektrik bölümlerinde öğrenim gören yaz stajı yapmış öğrencileri kapsamaktadır. Veritoplama yöntemi olarak anket kullanılmıştır. Anketlerden elde edilen verilere faktör analiziuygulanarak alt boyutlar bulunmuştur. ?ANOVA? ve ?t? testi kullanılarak, alt boyutlar ileöğrencilerin demografik özellikleri arasında fark testleri yapılmıştır.Araştırmada elde edilen verilerin değerlendirilmesi ile; özel sektörde staj yapanöğrencilerin, devlet kuruluşlarında staj yapan öğrencilerden; mezun olduktan sonra bölümüile ilgili çalışmayı düşünen öğrencilerin, bölümü ile ilgili çalışmayı düşünmeyenöğrencilerden; kendi isteği ile bölüm seçimi yapan öğrencilerin, ailesinin isteği ile bölümseçimi yapan öğrencilerden daha yararlı bir staj uygulaması yaptığı gibi sonuçlaravarılmıştır.Araştırmanın sonuçları doğrultusunda; meslek okullarında verilen uygulama ve teoriiçerikli derslerin, teknolojik bakımdan güncel tutulmasına yönelik çalışmalar başlatılması,Anadolu Teknik, Teknik ve Anadolu Meslek Liselerinin staj uygulamalarının yaztatillerine sıkıştırılmaması, öğrencilerin yaz stajı uygulamalarını mümkün olduğu ölçüdeözel sektörde yapmalarının sağlanması, öğrencilerin yaz stajı uygulamalarını yapacaklarıişletmelerdeki usta öğreticilerin mesleki yetkinlik düzeylerinin denetlenmesi, öğrencilerinbulundukları bölümü seçmeleri hususunda ailelerin ve öğretmenlerin doğrudan etkiliolmalarının engellenmesi ve meslek lisesi öğrencilerinin alanları dışında yüksek öğretimtercihi yapmalarının engellenmesi gibi bazı önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Our country needs high qualified vocational education to keep up with the rapidlyimproving technology. This study has been done to search the worthwhileness level of thesummer internship practice which is one of the significant factors of vocational educationfor the students of electrics department and making suggestions to improve the currentsituation. The study consists of five parts which are; introduction, studies about the subject,methodology, discoveries and comments, discussions and suggestions.The study includes the students of the electrics department who interned in summer termattending the Anatolian Technical, Technical and Anatolian Vocational high schools. Datacollecting method was chose as survey. Applying the factor analysis on the data obtainedby surveys, the sub-dimensions have been found. Between the sub-dimensions anddemographic properties of students, the difference tests have been done by using?ANOVA? and ?t? test.After the evaluation of the data obtained by the study some results have been reached suchas; the students interned in private sector compared to those in public sector, the studentsplanning to work in the field related to their education compared to those who do not, thestudents who chose their department of their own accord compared to those who did nothave had a more beneficial internship period.According to the results of the study some suggestions have been made such as; startingstudies to update the contents of both the applied and theoretical subjects taught atvocational schools, not restricting the internship period in summer holiday, making thestudents intern in private sector if possible, checking the vocational perfection level ofskilled workmen working in the company in which the students will intern, preventing thefamilies and teachers to affect students directly while choosing the field they will beeducated and preventing the students to have a higher education out of their own field.