Özel ve resmi ilkögretim okullarında çalısşn eğitim yöneticilerinin algılanan liderlik özelliklerinin incelenmesi
Analysis of perceived leadership skills of public and private elemantary school manager
  1. Tez No: 190281
  2. Yazar: BURCU ÇELİK
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ASUMAN TÜRKEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Kamu Yönetimi, Education and Training, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Manager, Leader, Educator, Private Elementary School, Public ElementarySchool
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 247
Özet
Bu araştırmada , ilköğretim okullarında çalışan eğitim yöneticilerinin yöneticilik ve liderliközelliklerinin etkililik düzeyinin öğretmenler tarafından nasıl algılandığı belirlenmeyeçalışılmıştır.Araştırmada Üsküdar , Pendik , Kadıköy , Kartal , Fatih ve Ümraniye ilçelerinde bulunan13 ` ü resmi , 8 ` i özel ; 21 ilköğretim okulunda toplam 318 öğretmene uygulanmıştır.Başarı testi ve tutum ölçeği ile elde edilen veriler amaçlara uygun olarak frekans (f) , yüzde(%) , aritmetik ortalama ( x ) , standart sapma (ss) , t testi , ANOVA , Kruskal Wallis -H , Mann Whitney-U testleri kullanılarak analiz edilmiştir.Araştırma sonucunda , özel ilköğretim okulları yöneticilerinin ,okulun fiziksel konumu ,ekonomik koşulları ve yetkileri nedeniyle yöneticilik ve liderlik özelliklerini resmiilköğretim okulu yöneticilerine göre daha etkili bir şekilde sergiledikleri algılanmıştır.Buna karşın resmi ilköğretim okulları yöneticilerinin çalışanlarıyla iletişim kurma özelliği,ön plana çıkmıştır.Ayrıca ilköğretim okullarındaki eğitim yöneticilerinin veöğretmenlerinin hizmet içi eğitimi önemsemedikleri sonucu da çıkmıştır. Araştırmadaanket uygulanan öğretmenlerin kendileriyle ilgili özelliklerden çok ,eğitim yöneticilerininözellikleri önem kazanmıştır.Anahtar Kelimeler : Yönetici , Lider , Eğitim Yöneticisi , Özel İlköğretim Okulu , Resmiİlköğretim Okulu
Özet (Çeviri)
In this research, the perception of elementary school teachers about their managers`management skills and leadership capabilities is analyzed.The research is done by surveys filled in by 318 teachers in 21 elementary schools, 13public and 8 private, located in Uskudar, Pendik, Kadikoy, Kartal, Fatih and Umraniye.Datas collected with the help of success and attitude tests analyzed by frequency (f) ,percentage (%) , arithmethic medium ( , standart devition (ss) , t test , ANOVA ,Kruskal Wallis-H test , Mann Whitney-U test .The research has shown that private elementary school managers are able to practice theirmanagement and leadership skills much more efficiently with respect to public elementaryschool managers due to physical location of the schools, economic situation andmanagement authority boundaries. Both public and private elementary school managersare not giving enough emphasis on developing their teaching and management skills. Thecharacteristics of the school managers have more influence on the research outcomes thanthe characteristics of the teachers.