Eğitim örgütlerinde insan kaynakları yönetimi ile olusturulmus kurum kültürünün ögretmen motivasyonuna etkisi
  1. Tez No: 190284
  2. Yazar: FİLİZ EBRU ÖZTAY
  3. Danışmanlar: PROF.DR. İSMET BARUTÇUGİL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Kamu Yönetimi, Education and Training, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: nsan kaynakları yönetimi, kurum kültürü, motivasyon, kurum imajı, kurum iklimi, kuruma bağlılık, Human resources management, organizational culture, motivation, organizational image, organizational climate, organizational commitment
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 157
Özet
Bu araştırmanın amacı; insan kaynakları yönetimi tarafından geliştirilmiş bir kurumkültürünün olduğu okullar ile böyle bir kurum kültürüne sahip bulunmayan okullardaçalışan öğretmenler üzerinde karşılaştırmalı bir araştırma yürüterek kurum kültürününöğretmenlerin motivasyon düzeyi üzerindeki etkisini belirlemektir.Altı bölümden oluşan çalışmanın birinci bölümünde işleyenin ve işlenenin insan olduğueğitim örgütlerinde insan kaynakları yönetiminin örgüte sağladığı sistemli ve planlıçalışma koşulları ve bu koşulların örgüt açısından önemi anlatılmıştır.kinci bölümde kültürün örgütsel yaşamın vazgeçilmez bir unsuru olduğu belirtilerekkurum kültürünün eğitim örgütleri için önemi ve gerekliliği açıklanmıştır. Ancak bu ikikavramın varlığı ile sağlanabilen motivasyonun, öğretmen ve örgüt başarıları açısındanönemli rol oynadığı konusu üçüncü bölümde yer almaktadır.Dördüncü bölümde, araştırmanın amacı, önemi ve modeli anlatılmıştır. Ayrıcaaraştırmanın evren ve örneklemini oluşturan anket uygulamalarının yapıldığı okullarhakkında bilgi verilmiştir. Verilerin toplanması aşaması da bu bölümdedir. Beşincibölümde, toplanan verilerin SPSS yardımı ile analizi ve bu analizlerden çıkan sonuçlarşekil ve çizelgelerle anlatılmıştır. Altıncı bölüm ise, elde edilen sonuçlar ve iyileştirmeyeyönelik önerilerden oluşmaktadır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to determine the effects of organizational culture on level ofmotivation of teachers by conducting a comparative research on teachers who work ineducational organizations where there exists an organizational culture developed by humanresources management with those who do not have one.This study contains six parts. In the first part of the study, the systematic and plannedworking conditions attained in an educational organization, wherein both the ?processor?and the ?processed? are human, by means of human resources management are explained.The importance of these conditions for the organization is discussed.In the second part, the significance and essence of organizational culture for educationalorganizations are stated by emphasizing that culture is an indispensable component of theorganizational life. Motivation, which can only be achieved with the presence of these twoelements, has a major role in the success of the teacher and the organization, and thisconstitutes the main discussion of the third part of the present study.In the fourth part; the objective, the importance and the model of research are discussed.Besides, information about the schools where the questionnaires which are the populationand the sample of the study are distributed and collected. Stage of collecting data is alsowithin this part.In the fifth part of the study, analysis of the collected data by means of SPSS is provided.The results attained by these analyses are presented by tables and figures.The sixth part of the study is devoted to the presentation of the results attained and also theproposals for improvement.