Türkiye ve Federal Almanya emniyet teşkilatları okullarının eğitim programları açısından karşılaştırmalı incelemesi
A Turkish-German comparison based on police training schools' curriculum
  1. Tez No: 190319
  2. Yazar: SERKAN GÜÇLÜ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ERSOY TAŞDEMİRCİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Savunma ve Savunma Teknolojileri, Education and Training, Defense and Defense Technologies
  6. Anahtar Kelimeler: Türk Polis Teşkilatı, Alman Polis Teşkilatı, Polis Eğitim Kurumları, Turkish Police Organisation, German Police Organization, Police TrainingSchools
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 155
Özet
Bu araştırmanın genel amacı, Federal Almanya Cumhuriyeti ile Türkiye Cumhuriyeti emniyetörgütlerinin eğitim kurumlarını karşılaştırılmalı bir şekilde incelemektir.Bu çalışma ile, aynı zaman çerçevesi içerisinde, fakat farklı coğrafya ve kültür çevresindekiiki örgütün yapısı, eğitim kurumları ve bu kurumlardan üst düzey amir yetiştiren kurumlarıneğitim programlarının; hedef, içerik, öğrenme yaşantıları ve değerlendirme boyutları ilginoktası alınarak mukayese etmek amaçlanmıştır. Mukayeseli bir araştırma olan bu çalışmada,tarama modeli kullanılarak iki ülkenin ilgili yasaları ve yazılı dokümanları incelenerek,yabancı dildeki metinlerin Türkçe'ye tercümeleri yapılarak, elde edilen ham veriler araştırmasonuçları doğrultusunda sistemli hale getirilerek yorumlanmıştır.İnsan eğitimini hiçbir zaman şansa bırakmayan ve eğitimin her türüne çok önem veren hattabu konuda dünyadaki gelişimlerin her zaman öncüsü olmuş Federal Almanya, polis eğitimikonusunda da karmaşık, ancak çok sistematik bir program uygulamaktadır. Toplumun talepettiği, daha doğrusu ihtiyaç duyduğu polis profili çizilerek bu profile uygun polis memurununve amirinin yetiştirilmesi için eğitim programlarının oluşturulması ve uygulanması örnekalınması gereken bir titizlik ve bilimsellikle yapılmaktadır. Aralarında profesyonel tiyatrooyuncularının dahi bulunduğu polis eğitimcilerinin eğiticilik formasyonu almaları çok önemlive sıkı bir şekilde takip edilen bir kuraldır. Polis eğitim kurumlarında eğitici olarak çalışanlarmeslekten uzaklaşmamaları için 5 senede bir 3 ay kadroda görev yapmak zorundadırlar.Türkiye'de ise polis eğitimi giderek profesyonel bir yapı içerisinde bilimsel yöntemlerleyapılmaya çalışılsa da özellikle Polis Meslek Yüksek Okullarında bazı aksayan yönlerbulunmaktadır. Öğretmen emniyet müdürleri veya emniyet hizmetleri sınıfından idari kadrodagörevli olup aynı zamanda derslere giren eğitimciler pedagojik formasyon almaksızın, hattabu işte gönüllü olmalarına bakılmaksızın polis okullarında eğiticilik yapmaktadırlar. Öteyandan Polis Akademisi ve Polis Meslek Yüksek Okullarında uygulanan eğitimprogramlarının hazırlanmasında üniversitelerdeki program geliştirme uzmanlarından gerektiğiölçüde yararlanılmamaktadır.
Özet (Çeviri)
Main target of this thesis is making comparison between police education institutions ofTurkish Republic and German Federal Republic.Two different organizations and their structure, their education institutions which graduatehigh level manager, and target, content, learning activities and evaluation dimensions ofeducational curriculum are focused and comprised with in the framework of same period butdifferent geographic and cultural environments. Research through written documents andtranslating of them in to Turkish language are followed with evaluation of the data supplied.Germany, which has lead to educational developments in the world, is giving big attention topolice education by a complex but systematically curriculum. The police profile that wasdemanded by society is drawn and police officers and police managers are trainedsystematically, scientifically and meticulousnessly with in the framework of this curriculum.It is also aimed to learn in this thesis that, whether the curriculum applied at the educationinstitutions of Police Organization in Turkey is sufficient for the changing human rights andpolice idea.