Ekonomik gelişmede beşeri sermayenin rolü ve Türkiye: Ampirik bir analiz
The role of human capital on economic development and Turkey: An empirical analysis
- Tez No: 190330
 - Danışmanlar: PROF.DR. HAYRİYE ATİK
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Ekonomi, Economics
 - Anahtar Kelimeler: Beşeri Sermaye, Ekonomik Büyüme, Ekonomik Gelişme, Beşeri Kalkınma, Human Capital, Economic Growth, Economic Development
 - Yıl: 2006
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Erciyes Üniversitesi
 - Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 158
Özet
Bireyin ve toplumun sahip olduğu bilgi, beceri ve yeteneklerin toplamı olarak ifadeedilen beşeri sermayenin, günümüzde ekonomik gelişme üzerindeki etkisi giderek dahaönemli hale gelmiştir.Ekonomik gelişme, ülkedeki ekonomik büyümeye ek olarak meydana gelen yapısalgelişmeleri de içine alır. Beşeri sermaye üretim fonksiyonunda yer alarak ekonomikbüyümeye katkı sağladığı gibi yapısal gelişmelerde de ciddi bir rol oynamaktadır. Bunedenle ülkelerin sahip olduğu beşeri sermaye ekonomik gelişmeleri açısındanönemlidir. Bu doğrultuda çalışmamızın konusu, Türkiye'nin ekonomik gelişimindebeşeri sermayenin rolüdür.Beşeri sermayenin ekonomik gelişmedeki yeri, beşeri sermaye unsurları vasıtasıylabelirtilecektir. Beşeri sermaye unsurları, eğitim, sağlık ve işgücü transferidir. Buunsurların ülkelerin ekonomik gelişmişliklerine göre farklılık gösterip göstermedikleribelirtilecektir.Çalışmamız üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde, beşeri sermaye ve ekonomikgelişme tanımları yer almıştır. Ayrıca beşeri sermayenin özellikleriyle birlikte, beşerisermayenin büyüme teorilerindeki yeri de belirtilmiştir. kinci bölümde, beşeri sermayeunsurları açıklanmış ve beşeri sermayenin verimliliğini etkileyen faktörler anlatılmıştır.Çalışmamızın son bölümde öncelikle Türkiye'nin mevcut ekonomik gelişme durumubelirtilmiştir. Bunun ardından beşeri sermaye unsurlarının her biri, uygun göstergelerleTürkiye için yorumlanmıştır. Son bölümde yer alan ampirik kısımda ise, beşerisermayenin Türkiye'nin ekonomik gelişimindeki etkisi üzeride durulmuş ve bu konuylailgili ölçümler yapılıp, yorumlanmaya çalışılmıştır. Bunun ardından, Türkiye ilekıyaslama yapabilmek için bazı Avrupa Birliği (AB) ülkeleri içinde aynı çalışmayapılmış ve sonuçları Türkiye'nin sonuçlarıyla karşılaştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
The role of human capital, which means the sum of the information and skill thatindividuals and the society has, on economic development has increasingly becomeimportant.Economic development contains structural developments in addition to economicgrowth. Human capital contributes to economic growth through production function. Italso has a serious role on structural developments. So, human capital which thecountries have is important for their economic development. In this direction, thesubject of this study is the role of human capital on the development of Turkey.The role of human capital on development will be explained through the elements ofhuman capital. These are education, health and workforce transfer. Whether thesefactors are different in terms of the development level of the countries are explained.This study consists of three parts. The first part contains the definition of human capitaland economic development. This part also contains the characteristics of human capitaland the role of human capital on economic growth. In the second part the elements ofhuman capital and the factors that effect the productivity of human capital areexplained.In the last part of this study, current economic development of Turkey is determined.After this, each one of human capital elements are examined for Turkey throughsuitable indicators. In the empirical part, the role of human capital on Turkish economicdevelopment are measured. After this, empirical work is repeated for some EuropeanUnion (EU) countries and the results are compared with that of Turkey.