Milli mücadelede Kıbrıs Türk basını
Turkish Cypriot press during national struggle
- Tez No: 190333
- Danışmanlar: PROF.DR. BAYRAM BAYRAKTAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Kıbrıs Türkü, Enosis, Kavanin Meclisi, Basın, Turkish Cypriots, ENOSIS, Legislative Council, Press
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 108
Özet
1878 yılında ngiltere'nin Kıbrıs'a geçici olarak yerleşmesi ve 1915 yılında Kıbrıs'ı ilhakettiğini açıklamasıyla birlikte, Adada yaşayan Türk ve Rumlar açısından yeni bir dönembaşlar. Yunanistan'ın Büyük Yunanistan ideali çerçevesinde Enosis rüyasını gerçekleştirmekve Kıbrıs adasını Yunanistan'a bağlama çabaları, ngiliz idaresi döneminde Kıbrıs Rumlarınınana hedefi olmuştur. Kıbrıs Türkü Rumların Enosis çabalarına karşı tepkisini ortaya koydu vebu tepkisini basın yoluyla sürdürdü. Bu dönemde Kıbrıs Türkü'nün örgütsüz oluşu Enosis'ekarşı verdiği mücadeleyi zorlaştırdı. Kıbrıs Türk basını bu mücadelenin temelini oluşturdu.Ada'da bu gelişmeler yaşanırken 1.Dünya Savaşı sonunda işgal edilen Anadolu'da ortayaçıkan kuvvay-ı milliye hareketi Kıbrıs Türkleri arasında büyük bir heyecan yarattı.Anadolu'da stanbul Ankara çekişmesi yaşanırken Kıbrıs Türkü katkısını ve desteğiniAnkara'dan yana kullandı ve Mustafa Kemal Atatürk'e güvendi.1920'li yıllarda yayın hayatında bulunan Söz, Doğru Yol, Ankebut, Davul gazeteleri ve rşatdergisi, Anadolu Türkleri için, Kıbrıs Türklerini maddi ve manevi yardıma çağırır. Yukarıdaadı geçen dergi ve gazeteler öncülüğünde tiyatro, müsamere, bağış kampanyaları ve açıkartırmalar düzenlenerek Anadolu'ya yardım sağlandı. ngiliz idaresinin ağır şartları ve baskısı,Rumların Enosis çabaları ve Kıbrıs Türkü'nün içinde bulunduğu ekonomik ve toplumsalsorunlara rağmen Kıbrıs Türkü Anadolu kurtuluş savaşı için, heyecan ve coşkuyla yardımkampanyalarına katıldı ve katkı koydu.
Özet (Çeviri)
Temporary occupation of Cyprus by British in 1878 and their declaration of the island as aBritish Colony in 1915, created a new period for Turkish and Greek Cypriots on the island.Annexing Cyprus to mainland Greece in accordance with the Greek ideal of a greater Greecehas always been the aim of the Greek Cypriots during British rule. Turkish Cypriots opposedthis idea and continued their opposition in the press. Turkish Cypriots being un-organizedthough, created difficulties in counterbalancing Greek Cypriot enosis aims. Turkish Cypriotpress despite of its shortcoming had always been the basis for the struggle against GreekCypriot aims.While Turkish Cypriots were making every effort in Cyprus to prevent Greek aims, a newnational resistance movement was emerging in Anatolia after the First World War. Thiscreated a great excitement over the Turkish Cypriots. Turkish Cypriots in those yearssupported Ankara in every aspect in Ankara-Istanbul rivalry and trusted Mustafa KemalAtaturk.Newspapers such as Soz, Dogru Yol, Ankebut, Davul and magazines such as Irsat calledTurkish Cypriots to support Anatolian Turks morally and materially. Above mentionedpublications set aid campaigns to get aid for Anatolian Turks. They organized theatre,entertainment and aid campaigns for that purpose. Turkish Cypriots made every effort to helpAnatolian Turks even though they were under pressure from British and Greek Cypriots onthe island.