Bir hikâye olarak Emin Nihat Bey'in Müsameretnamesi üzerine bir inceleme
A research about the history of Emin Nihat Bey's Müsameretname
  1. Tez No: 190334
  2. Yazar: YASEMİN ARAS
  3. Danışmanlar: PROF.DR. HÜLYA ARGUNŞAH
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Müsameretname, Emin Nihat Bey, hikâye, geleneksel anlatı, modern anlatı, Müsameretname, Mr. Emin Nihat, story, traditional story, modern story
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 212
Özet
Müsameretname geleneksel Türk hikâyesinin sonlandığı ve modern Türk hikâyesininbaşladığı bir noktada yer alır. Türk edebiyatının geleneksel anlatı unsurlarını ve Batıedebiyatından alınan modern unsurları bünyesinde barındırır. Bu özellikler onun Türkedebiyatındaki önemini belirlemektedir. Bu özellikleriyle öne çıkan Müsameretna-me'yi incelemek modern Türk hikâyesinin başlangıç devresini aydınlatmak açısındanönemli olacaktır. Müsameretname'nin hikâye olarak incelendiği bu çalışmada hemeserin bir bütün halinde ele alınması hem de ilk dönem eserlerine farklı bir bakış açısıgetirmek amaçlanmaktadır. Bu amaç doğrultusunda tezde farklı kaynaklardanyararlanılarak oluşturulan metot Müsameretname'nin geleneksel ve modern yönleriniortaya koymaya da fırsat vermiştir.
Özet (Çeviri)
Müsameretname stays in a place where the traditional Turkish narrative end and themodern Turkish narrative starts. It contains both the traditional narrative components ofTurkish literature and the modern components received from the Western literature.These characteristics determines the significance of Müsameretname in Turkishliterature. Analyzing Müsameretname has significance in lightening the beginningperiod of modern Turkish literature. The aim of this study, in which Müsameretnameis analyzed as a narrative, is to analyze this masterpiece as a whole and to provide adifferent point of view to the early period products. In the thesis, the method whichformed with the help of the different sources admits traditional and modern aspects ofMüsameretname.