The simulacrum surfaced: A study on the nature of the image
Yüzeye çıkan simülakrum: İmgenin doğası üzerine bir araştırma
- Tez No: 190358
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ANDREAS TRESKE, ZAFER ARACAGÖK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Simülakrum, Simülakra, Suret, İmaj, Imge, Temsil, Görsel Sanatlar5, Simulacrum, Simulacra, Image, Representation, Visual Arts4
- Yıl: 2004
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Grafik Ana Sanat Dalı
- Bilim Dalı: Grafik Tasarımı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
Bu tezin amacı görsel imajın doğasını, Plato,Baudrillard ve Deleuze'un `simülakrum' üzerindekigörüşlerine yer vererek anlamaya çalışmaktır.Temsili sistemin öğeleri; model ve kopyaincelenerek, simülakrumun bu ilişki içindeki yeritespit edilmeye çalışılmaktadır. Taklit ve temsilkavramlarının görsel sanat eserlerinin yarattığıbüyüleyici etkiyi aciklamakta yetersiz kaldığıtartışılmakta ve Deleuze'un ?oluş/başkalaşış?kavramı önerilmektedir. Bu tezde simülakrumuntemsili sistemi nasıl tehdit ettiği ve model/kopyailişkilerini Deleuze'un `duyusal' kavramındakirolüyle dayanaksiz kıldığı tartışılmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study aims at understanding the nature of thevisual image through discussing the notion of'simulacrum' within the philosophy of Plato,Baudrillard and Deleuze and trying to locate itsimportance within the representational system ofmodels and copies. The notion of imitation andrepresentation is found problematic in explainingthe fascination within visual imagery and Deleuze?sterm `becoming? is suggested as more appropriate. Itis discussed in this thesis how the simulacrumthreatens and destabilizes model/copy relations ofrepresentation through its role in Deleuze?s`sensation.?