Genel liselerde mesleki rehberlik hizmetlerinin değerlendirilmesi (Kayseri ili örneği)
The assesment of vocational guidance in high schools (the example of Kayseri city)
- Tez No: 190405
- Danışmanlar: DOÇ.DR. MUSTAFA ÇELİKTEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Vocational Guidance, High School, Vocational Decision, Identity of theindividual
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 151
Özet
Bu araştırmada öğrencilerin meslek yönelimlerini kendilerine tanıtırken hangi yöntemlerinkullanıldığı, okullardaki mesleki yönelimlerin tespiti çalışmalarında okul müdürünün, okulkoordinatör rehber öğretmeninin ve sınıf rehber öğretmeninin etki düzeyini, meslekleritanıtma çalışmalarında okul müdürünün, okul koordinatör rehber öğretmeninin ve sınıf rehberöğretmeninin etkileri hangi düzeydedir? sorularına cevap aranmıştır.Araştırma Kayseri li merkez ilçesi Melikgazi' den, Kayseri Lisesi, Mustafa Eminoğlu Lisesi,Hakkı Altop Lisesi, Aydınlıkevler Lisesi; Kocasinan lçesinden Atatürk Lisesi, ArgıncıkLisesi, Behice Yazgan Lisesi, 75.Yıl Cumhuriyet Lisesi, Sümer Lisesi, Kocasinan Lisesiolarak alınmıştır. Bu okulların hepsindeki okul müdürü, müdür yardımcıları, okul rehberöğretmenleri ve sınıf rehber öğretmenleri olarak 449 kişiye uygulanmıştır.Araştırmada bilgi toplama aracı olarak anket kullanılmıştır. Anketler araştırmacı tarafındandeneklere ulaştırılmış ve tekrar anketlerin dönüşümü araştırmacı tarafındangerçekleştirilmiştir. Deneklerden toplanan anketlere verilen cevaplar, bilgisayara işlenmiş;SPSS Programı ile çözümlenen verilerin frekans, yüzde, ortalama, standart sapma, ve t-testisonuçları alınmış ve daha sonra bu sayısal bulgular tablolar haline getirilerek yorumlanmıştır.Araştırmada Mesleki Rehberlik test ve envanterlerinin kullanımı düşük düzeyde bulunmuştur.Uygulanan test ve envanterleri ise sınıflar bazında 10.sınıflarda yoğunlaşmaktadır.Test sonuçları öğrencilerle paylaşılmakta, öğrencilere sınıf rehber öğretmeni tarafından sınıfortamında sunulmaktadır.Mesleklerin özellikleri olarak meslek için gerekli olan yetenekler ve giriş koşulları hakkındabilgi verilmekte, gelir durumu, yükselme imkanları, çalışma saatleri ve çalışma ortamlarıhakkında fazla bilgi verilmemektedir. Katılımcıların yetenek, giriş koşulları ve yükselmeimkanları hakkında bilgi verildiği yönünde kanıları mevcuttur.Görev algıları açısından Müdür yardımcıları ve sınıf rehber öğretmenleri arasında `F' değeri0.05 düzeyinde anlamlı bulunmuştur,Meslekleri tanıtım alanında yayınların izlenmesi yüksek bulunmuştur. Araştırmalar okullasınırlı kalmakta çevre ve üniversitelerden bu anlamda yararlanılmamaktadır.Anahtar Kelimeler : Mesleki Rehberlik, Genel Lise, Meslek Seçimi, Bireyi Tanıma
Özet (Çeviri)
In this research, the answers of the given questions below are looked for; Which methods areused for vocational guidance? What are the effects of school headmaster, school coordiatorguidance teacher and class guidance teacher for vocational guidance?Fort his research the given schools below from Melikgazi Kayseri are used; Kayseri Lisesi,Mustafa Eminoğlu Lisesi, Hakkı Altop Lisesi, Aydınlıkevler Lisesi; from Kocasinan, AtatürkLisesi, Argıncık Lisesi, Behice Yazgan Lisesi, 75. Yıl Cumhuriyet Lisesi, Sümer Lisesi,Kocasinan Lisesi. The research paper is applied to 449 people who are headmasters, assistantheadmasters, school guidance teacher and class guidance teacher in these schools.For this research, questionnaire is used to collect data. The researcher, personally, appliedresearch papers to subjects. The answers given by the subjects are evaluated using SPSSsoftware and frequency, percentage, average, Standard deviation, ANOVA and t test resultsare found. Then, using these results, tables are formed and interpreted.In this research, the usage of vocational guidance tests and inventories are found very low.The ones used are generally for tenth classes. The results of the tests applied are presented tothe students in the class by the class guidance teacher.Generally, the knowledge given to the students about the vocations is about abilities andentrance. There is not enough information about earning, working hours, working conditions,but the subjects think that they give enough information.Between the perception of duty of assistant headmasters and class guidance teachers there issignificant difference with the value of ?F? 0.05. It is found out that they generally researchliterature about vocations. This research is only limited with the schools, environment anduniversities are not applied to the research.