Avusturya'daki temel eğitim 4. sınıf İslam din dersi kitabının değerlendirilmesi
The evaluation of the Islamic religion book for basic education 4. class in Austria
- Tez No: 190425
- Danışmanlar: PROF.DR. MUHAMMED ŞEVKİ AYDIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Eğitim ve Öğretim, Religion, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Avusturya, slam Din Dersi, 4. Sınıf slam Din Dersi Kitabı, Austria, Islamic Courses, 4. Class Islam Religion Book
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 151
Özet
Bu araştırmada Avusturya'daki temel eğitim 4. Sınıf slam Din Dersi kitabı incelenmiş vedeğerlendirilmiştir. Araştırmanın genel amacı Avusturya'daki temel eğitim 4. sınıf slam DinDersi kitabını, 4. sınıf çocuklarının gelişim özelliklerini merkeze alarak, öğretmen ve öğrencigörüşleri doğrultusunda muhteva ve biçim yönünden değerlendirmektir.Bu araştırmanın bulguları; ders kitabı hazırlayacak veya bu konuda yeni düzenlemeleregidecek olan ilgili kurumlara yardımcı olabilir. Mevcut dersin öğretmenlerine kitabıneksiklerini belirleyip bu eksikleri kendilerinin telafi etmesi hususunda yararlı olabilir.Avrupa'daki çeşitli ülkelerde milyonlarca Türk vatandaşı yaşamaktadır. Bu ülkelerden biri deAvusturya'dır. Bu ülkede slam Din Dersini alan öğrencilerin çoğu da Türk öğrencilerdenoluşmaktadır. ncelemiş olduğumuz kitap bir Türk öğretmen tarafından hazırlanmıştır. Buaraştırmadan elde edilecek sonuçlar bundan sonra kitap hazırlayacak olan kişilere yardımcıolabilir.Bu araştırma temelde bir alan araştırmasıdır. Araştırmanın teorik alt yapısını oluşturanbilgiler; Eğitim Bilimi, Eğitim Psikolojisi, Öğrenme ve Öğretme Psikolojisi ProgramGeliştirme, Din Eğitimi Bilimi ve Din Öğretimi Özel Öğretim Yöntemleri, Avusturya'dakiDin Eğitimi alanında yayınlanan kitap, makale ve tebliğlerden elde edilmiştir. AyrıcaAvusturya'daki slam Din Derslerinin işleyişi hakkında bilgi edinmek için bu konuda yetkiliolan kişilerle görüşülmüştür. Araştırmanın ikinci kısmında ise seçilen örnekleme uygulanananket verilerinden faydalanılmıştır.Anket verilerine dayanarak yapılan değerlendirmede kitabın biçim ve muhteva yönünden bazıeksikliklerinin olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this dissertation, The Islam Religion Book for basic education 4. class in Austria was studiedand evaluated afterwards. The general aim of the research is, to evaluate the mentioned book interms of contents and form by considering the growth properties of 4. class children and to offersome new ideas to develop the book.The results of this research can help the respective organizations to prepare new books or tomake some amendments. The findings can also help the teachers of the religion lesson tocompensate the inadequacies of the book themselves.In Europe, there are a few millions of Turks living. One of these European countries is Austria.The children who are taking the Islam religion lesson are mostly Turkish. The book that westudied was also prepared by a Turkish teacher. The results can provide some useful informationto prepare new books for other teachers.This is a field research. Many books, articles and announcements in the field of Science ofEducation, Educational Psychology, Learning and Teaching Psychology, ProgrammeDeveloping, Religious Education and Special Teaching Methods of Religion, ReligiousEducation in Austria were reviewed to form the informational theoretical base of this research.To have information about the Islam Religion Lesson and Religion Education in Austria, theauthorized persons in this field were interviewed. In the second part of the research, the findingsgathered from the survey were used.In the evaluation based on the findings of the survey, it was found out that the book has somedefıciencies in terms of contents and form.