MF.MGM-7/39-40 numaralı defterlerin transkrispsiyonu ve Suriye'de faaliyet gösteren yabancı okullar
Transcription of MF.MGM-7/39-40 numbered books and foreign schools in Syria
  1. Tez No: 190426
  2. Yazar: GÖKHAN BOLAT
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. GÜLBADİ ALAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Tarih, Education and Training, History
  6. Anahtar Kelimeler: Suriye, Yabancı Okullar, Amerikan Okulları, ngiliz Okulları, Fransız Okulları, Osmanlı Devleti, Syria, Foreign Schools, American Schools, English Schools, FrenchSchools, Ottoman State
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 222
Özet
Osmanlı Devleti'nde özellikle 19.yüzyılda açılan yabancı okullar Müslümanlardanziyade gayrimüslimler üzerinde etkili olmuşlardır. Çoğunluğu misyonerler tarafındandesteklenen bu okullar azınlıkların Osmanlıya karşı ayaklanmaları ve ayrılmalarındaoldukça etkili olmuşlardır.Hazırlanan bu tezde yabancı okulların açılması, gelişimi ve faaliyetleri ele alınmıştır.Ayrıca, MF.MGM-7/39-40 numaralı defterlerin transkripsiyonu yapılarak 1857-1902yılları arasında o dönemlerde Osmanlı sınırları içinde yer alan Suriye'de Amerika,ngiltere ve Fransa tarafından açılan okulların sayısı, açıldıkları bölge, ruhsatlı olupolmadığı, öğrenci-öğretmen durumu ve yaptıkları faaliyetler ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
Foreign Schools which had been opened especially in the 19th century in the OttomanState had more effects on non-muslims rather than Muslims. These schools supportedby missionaries had very important roles on the minarities rising in rebellion andseperating from the Ottoman State.In this study, establishing of foreign schools, their activities and developments havebeen studied. Further more books numbered MF.MGM-7/39-40 were transcriptionswere prepared and in these transcriptions it is possible to find all information about theschools in Syria which had been opened by Americans, English and French people. nthese books in that period syria was under the control of Ottoman State.The study gives the numbers of students and teachers in these schools, their locationsand activities and if they have permission.