21.yüzyılda kalkınma stratejileri ve yoksulluğun azaltılması: Türkiye uygulaması
The development strategies in 21st century and the decreasing powerty: Application in Turkey
  1. Tez No: 190430
  2. Yazar: GÜLHAN TOMRUK
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. NİSFET UZAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Yoksulluk, Kalkınma, İnsanû Gelişme İndeksi, Poverty, Development, Human Development Index
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 181
Özet
Bu çalışma ile yoksulluğun dünya genelinde ki boyutları ve uluslar arası kuruluşların bukonudaki çalışmalarının incelenmesi, Türkiye'de yoksulluğun, yoksulluk göstergeleribazında ortaya konulması, az gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde yoksulluğunönlenmesi için neler yapılabileceği hakkında önerilerde bulunulmaya çalışılmıştır. Budoğrultuda az gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerden (Senegal, Etiyopya gibi) örnekverilmeye çalışılmış ve daha çok Türkiye üzerinde uygulamalara yer verilmiştir.Yoksulluğun azaltılması önerilerinin temel ekseni, büyüme odaklı olmalıdır. Büyümegelişmekte olan ülkelerin ve geçiş ekonomilerinin bugün karşılaştığı en ciddiproblemlerden birisi olmuştur. Bu da bu ülkelerin Dünya Bankası ve IMF gibi uluslararası kuruluşlardan yardım almaları ile gerçekleşmektedir. Çalışma, yoksulluğunazaltılması için uluslar arası kuruluşlarca yapılan çalışmaların yetersiz kaldığını,yoksulluğun boyutlarının tüm dünyada gün geçtikçe arttığını göstermektedir. BirleşmişMilletlerce yapılan insani gelişme indeksi göstergelerine göre Türkiye'nin aldığı puanınsayısal değer olarak arttığını ancak grubu içinde bulunduğu ülkelerin Türkiye'ye göredaha hızlı gelişme gösterdikleri sonucuna ulaşılmıştır.Sonuç olarak, yoksulluk tüm dünya ülkelerinin ortak bir sorunu olduğu ve yoksulluğunsayısının ve şiddetinin özellikle Sahra Altı Afrika, Doğu Asya-Pasifik gibi ülkelerdehızla artmaktadır. Yoksullukla mücadelede uygulanması gereken stratejilerin ülkenin sosyo-ekonomik ve kültürel yapısına göre değişmesi gerektiği söylenebilir.
Özet (Çeviri)
By this work, it is tired to make some suggestions for what may be done to prevent thepoverty in developing and less developed countries, to search the dimensions ofworldwide poverty and the efforts of international associations on this matter oral theshow the poverty in Turkey on the basis of insufficiency. For this aim, some examplesare tried to given among the developed and less developed countries (like Senegal,Utopia) and above all, applications on Turkey are mostly shown. The data used in thisworks are related to the years between 1963 and 2005.The basis framework of suggestions to decrease the poverty should be growth-pointed.The growth has been one of the most important problems the developing countries andpassing-economy policies face today. This (growth), happens by the countries takinghelp from the international associations like the World Bank and International MoneyFund. The study shows that the efforts given by the international organizations are notenough and the effects of poverty are continuously increasing worldwide. As a result ofthe studies held in Turkey, there seems apparently that the poverty shows differencefrom area to area. According to the outcomes of humanistic development index made bythe United Nations, it is reached that the grade of Turkey increases mathematically but,the countries in the same group with Turkey are developing more rapidly.To come to a consequent, poverty is a common issue of all countries and the numbersand affects of it is unremittingly increasing especially in African countries below Saharaand in East Asian-Pacific. It can be said that the methods which should be applied tofight with poverty should be flexible enough according to the social-economical andcultural structures of a country.