Türkçe ansiklopedi ve İslam felsefesi tarihlerinde Farabi'nin insan anlayışı ve değerlendirilmesi
Farabi's thought about the humanity in the historical period of the Turkish encyclopedia and Islamic philosophy and conclusions
- Tez No: 190432
- Danışmanlar: PROF.DR. HASAN ŞAHİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Felsefe, Religion, Philosophy
- Anahtar Kelimeler: nsan, nefis, beden, akıl, Human, one?s own personality, trunk, intellegence
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İslam Felsefesi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
Türkçe ansiklopedi ve slâm Felsefesi Tarihlerinde Fârâbû'nin insan anlayışı üzerineyaptığımız bu çalışmada, değerlendirmeye aldığımız eserlerin Fârâbû'nin görüşleriniaktarırken Fârâbû'nin eserlerine çok fazla bağlı kalmadıklarını, yoruma başvurduklarınıve bazen de eserlerin ve ansiklopedi maddelerinin farklı kişiler tarafından yazılmasınarağmen aynı hataları tekrarladıkları, aynı eksiklikleri taşıdıklarını gördük. Ayrıca bazenverilen bilgilere kaynak gösterilmemesi ise bir başka eksiklik olarak karşımıza çıktı.Konuyla ilgili ele alınan kavramlar doğru bir şekilde açıklanmadıkları gibi, Fârâbû'nininsan anlayışının açıklanmasına da bir katkı sağlayamamıştır. Ansiklopedideki eksiklikve yanlışlıklar çoğunun uzman olmayan kişiler tarafından yazılmış olması ve okuyucuyasadece genel bilgi verme fonksiyonunu yerine getirdikleri için normal karşılanabilir.Ancak konunun uzmanları tarafından yazılan slâm Felsefesi Tarihlerinde Fârâbû'nininsan anlayışının doğru bir şekilde ele alınmamış olması üzerinde durup düşünülmesigereken bir durumdur.
Özet (Çeviri)
In this work, made just about to Farabi?s thought about the humanity, we obtained thatwritten Works did not much relatively with the works of Farabi, had recourse to theirown comments. And sometimes, we obtained that the same mistakes have been maderepeatedly and they have the same deficiencies although their authors are different. Inaddition, we were faced with that the written works did not refer any work for the giveninformations. However, not explaining the studied concepts about this subject correctly.They did not any help to the explanation of the Farabi?s thought about the humanity.Deficiencies and mistakes in the encyclopedias, can be accepted as normal because ofthe authors are not specialist or experts and the encyclopedias are giving a generalinformation to the readers. But it is an interesting point that the works written by expertsin the history of the Islamic philosophy are not explaining correctly.